Da li fiksna proteza boli?

Fiksna proteza – bolovi

Većina pacijenata ne oseća bolove nakon postavljene fiksne proteze. Međutim, nije neobično da se bolovi ipak jave, oni u proseku traju 1-3 dana.  Prvih dana pacijent može da oseća bolove koji vremenom postaju sve slabiji.

U početku bolovi se mogu javljati čak i prilikom žvakanja mekane hrane ili na dodir jezika. Nelagodnost je u početku veća, jer u ustima imate osećaj prisustva stranog tela. Ukoliko se bol javi on je prolaznog karaktera. Tada pacijent može uzeti uobičajenu terapiju za bol.

Da li fiksna proteza boli?

Koliko dugo traje prilagođavanje?

Budući da zubi menjaju svoju poziciju pacijentima je potrebno neko vreme da se prilagode. Privikavanje traje 7-14 dana i posle toga se organizam polako navikava i prihvata ortodontski aparat kao deo usne duplje.

Kada se bravice postave na zube, usta ih registruju kao hranu i počinju da luče pljuvačku, što  može da traje od 20 minuta do nekoliko sati nakon postavljanja fiksne proteze.

Obraz i usne se brzo naviknu na bravice. Jedan deo pacijenta stalno usnama ili jezikom prelazi preko bravica i to “ispitivanje” bravica obično traje  samo prvi dan. Zagrižaj na koji ste navikli će se nakon postavljanja bravica i lukova  menjati, kako se i zubi pomeraju.

Nakon postavljanja fiksnog aparata prvih 24 sata preporučuje se mekša hrana.

Bravice

Sa kojim se još nelagodnostima možemo susresti?

Pored bolova, javljaju se i labavost i klaćenje zuba što spada u normalan tok terapije.

S obzirom da su na početku terapije meka tkiva osetljiva, bravice mogu žuljati obraz i usne pacijenta, te se usled toga javlja izvesna nelagodnost. Tada se preporučuje upotreba voska kojim se prekrivaju bravice fiksne proteze. Već posle 5 dana meka tkiva se naviknu na fiksnu protezu.

Bol se može javiti i nakon promene lukova u fiksnoj protezi. Neki lukovi se aktiviraju temperaturom tela. Ukoliko nakon zamene luka osetite da su zubi pod velikim naponom, samo isperite usta hladnom vodom. To će smanjiti pritisak na zubima. Ali zapamtite, nemojte grickati led!

Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!