Fiksni ortodontski aparat

Pitate se da li ste možda baš Vi kandidat za terapiju fiksnim aparatom. Niste jedini. Saznajte još danas sve što Vas je oduvek zanimalo o tome u čemu Vam fiksni ortodontski aparat može pomoći, kada je pravo vreme za početak terapije, koje vrste fiksnih aparata postoje, ali i kako ih ispravno nositi.


Privlačan osmeh i zdravi, pravilno postavljeni zubi su svakako najpoželjniji za lep izgled svakog čoveka, a danas je mogućnost za to dostupnija nego ikada. Sa Vama ovde delimo informacije o tome kako se jedan takav osmeh postiže uz fiksni ortodontski aparat.

tretmani_odraslih-orto4u-1

Danas je fiksni ortodontski aparat sasvim normalna pojava koja, ne samo što poboljšava stanje zuba i opšte zdravlje pojedinca, već omogućava određena prilagođavanja fiksnog aparata ličnom estetskom ukusu pacijenta – gumice i breketi u željenoj boji danas su svakodnevna stvar i čine sam proces nošenja fiksne proteze prijatnijim.

Savremeni koncept ortodontske terapije zahteva funkcionalnost vilica i zuba, kao i unapređenu estetiku osmeha i profila lica.
Upotrebom fiksnih ortodontskih aparata kod dece i odraslih postižu se precizni rezultati u idealnom obliku zubnih lukova, položaju zuba i međuviličnim odnosima, dok je krajnji rezultat pravilna funkcija oralnog sistema i idealna estetika lica i osmeha.

Šta fiksni ortodontski aparat zapravo čini i u kojim se sve slučajevima on preporučuje i koristi?

Fiksni ortodontski aparat (fiksna proteza) koristi se u ortodonciji u svrhu ispravljanja zuba i njihovog postavljanja u ispravan položaj koji je ključan za oralnu higijenu i opšte zdravlje zuba, desni i vilice. Pravilna oralna higijena mnogo se lakše održava kada su u pitanju pravilno postavljeni zubi, što smanjuje mogućnost pojave karijesa i drugih parodontoloških komplikacija.

Šta tačno podrazumeva nepravilni položaj zuba koji zahteva lečenje?

Najčešće se radi o nedostatku prostora za smeštaj zuba ili teskobama zubnih nizova, mada se često susrećemo i sa viškom prostora za smeštaj zuba ili rastresitosti zubnih nizova.

Nepravilan međusobni odnos vilica prepoznaje se kao isturenost ili uvučenost gornje odnosno donje vilice i često je udružen sa nepravilnim položajem zuba, što je sve zajedno dovoljan razlog za terapiju fiksnim ortodontskim aparatima.

Kada se sve uzme u obzir, fiksni ortodontski aparat pomaže da se postigne stabilnost zagrižaja i poboljšanje estetskog izgleda zuba i lica.

Kada je idealno vreme za početak terapije fiksnim aparatom?

Pravi trenutak za početak nošenja fiksne proteze jeste period nakon nicanja drugih kutnjaka (oko 13. godine života). Iz tog razloga, preporučuje se što ranija poseta stomatologu (između 7. i 9. godine) kako bi se terapija započela blagovremeno i time bila efikasnija i potencijalno kratkotrajnija.

Međutim, šanse za nošenje fiksnog aparata postoje i u kasnijim periodima (kasnije decenije života takođe su doba kada je početak terapije fiksnim aparatom moguć uz uslov da su zubi zdravi, potporni aparat zuba očuvan, a oralna higijena na zadovoljavajućem nivou).

tretmani_odraslih-orto4u-3

Od čega se tačno sastoji fiksni ortodontski aparat?

Fiksni aparat sastoji se od bravica (breketa), tuba (prstenova) i luka. Breketi se postavljaju na očnjake, sekutiće i pretkutnjake, prstenovi na kutnjake, dok su lukovi povezani sa oba elementa – i sa breketima i sa prstenovima.

Lukovi se tokom terapije menjaju – zamenjuju se debljima i krućima kako bi zubi zauzimali sve precizniji položaj i bili postavljeni na svoje ciljno mesto. Postoje dve vrste lukova: fabrički savijeni i individualni lukovi. Individualni lukovi savijaju se ručno prema tzv. individualnim mapama lukova koje se izrađuju pojedinačno za svakog pacijenta. Po svom obliku i dimenzijama prilagođenim svakom pacijentu ponaosob, žičani individualni luk ima određene prednosti nad fabrički savijenim lukom.

Koje vrste fiksnog ortodontskog aparata postoje?

Fiksni ortodontski aparati mogu se podeliti na estetske i metalne, kao i na klasične i samoligirajuće.

  • Estetski i metalni fiksni ortodontski aparat

Fiksni ortodontski aparati izrađuju se od legure nikla i titanijuma, ali i od akrilata, plastike, keramike, i drugih estetskih materijala. Metalni aparati mnogo su pouzdaniji i stabilniji za upotrebu, dok su mehanička i retenciona svojstva estetskih breketa primetno slabija – u većem broju slučajeva dolazi do njihovog pucanja ili krnjenja u toku terapije. Zbog toga su metalni fiksni aparati u široj upotrebi i većina ortodonata svojim pacijentima preporučuje upravo njih.

  • Klasični i samoligirajući fiksni ortodontski aparat

Klasični fiksni ortodontski aparati podrazumevaju korišćenje raznobojnih gumica/ligatura, kojima se žica pričvršćuje za bravicu. Samoligirajući fiksni aparati ne sadrže gumene ligature, već imaju ugrađen sistem za pričvršćivanje žice, što olakšava održavanje oralne higijene. Postoje i lingvalne bravice koje se postavljaju na unutrašnju površinu zuba i ne mogu se uočiti.

Vrsta fiksnog aparat za koji se pacijent odlučuje zavisi od dijagnoze koju ortodont postavi, ali i od same želje pacijenta i cene određenog fiksnog aparata.

tretmani_odraslih-orto4u-2

Kakav je osećaj nakon postavljanja fiksnog aparata?

Samo postavljanje fiksnog aparata traje u proseku do sat i po vremena i bezbolno je.

Nekoliko sati nakon postavljanja fiksnog aparata (6–8 sati) javlja se određena napetost i zatezanje prilikom zagrižaja, ali neka Vas to ne zabrinjava. Osetljivost na zagrižaj potpuno je normalna prilikom navikavanja na prisustvo fiksne proteze u ustima. Ukoliko Vam pada teško da se sa ovim osećajem nosite, savetujemo Vam da neprijatnost ne trpite kako ne bi dovela do uznemirenosti, već da po potrebi uzmete određeni analgetik. Neugodnost će prestati nakon 3–4 dana.

Pored osetjivosti, može se desiti da dođe i do iritacije sluzokože usta i jezika. Breketi i prstenovi mogu prouzrokovati ranice, i u tom slučaju predlažemo Vam da iziritirano mesto obložite posebnim voskom koji će Vam Vaš ortodont dati. Vosak omekšava u toploj vodi i nakon nanošenja ne smeta ishrani, a iritacija ubrzo nestaje, i sa tim i potreba za voskom.

Kako održavati zube čistima i pored fiksne proteze?

Oralna higijena za vreme nošenja fiksnog aparata od većeg je značaja nego ikada. Ona podrazumeva pranje zuba nakon svakog obroka a održava se i redovnom i interdentalnom četkicom, uz korišćenje konca za zube i tečnosti za ispiranje usta. Pranje zuba obuhvata više koraka:

1. pranje zuba redovnom četkicom na uobičajeni način,
2. pranje desni redovnom četkicom,
3. čišćenje zuba ispod luka i između bravica interdentalnom četkicom i koncem,
4. mućkanje tečnosti za ispiranje usta jedan minut,
5. obavezno temeljno pranje zuba pre svakog odlaska na spavanje.

Kako biste pranje zuba obavljali što lakše i efikasnije, obratite pažnju na to šta i kako jedete. Nekih  namirnica moraćete se odreći kako biste sprečili potencijalno kvarenje zuba ili oštećivanje fiksnog aparata i produžavanje terapije. Određene tvrde namirnice poput koštunjavog voća, semenki, kikirikija, ali i lepljive hrane poput žvaka, karamela, gumenih i tvrdih bombona, mogu oštetiti fiksni aparat čija popravka dovodi do usporavanja terapije i odlaganja rezultata.

Održavanje najbolje moguće oralne higijene smanjuje rizik od pojave karijesa i bolesti potpronog tkiva zuba –  parodontopatija.

Sve što smete jesti jede se u malim zalogajima kako bi se što lakše sažvakalo i što manje zadržavalo u ustima.

Isto tako, imajte na umu da je beljenje zuba u bilo kom obliku zabranjeno u toku terapije fiksnim aparatom. Ukoliko se budete pridržavali svih pravila vezanih za nošenje fiksnog aparata, povoljno ćete delovati na rezultate terapije i ona će proći bez dodatnog produžavanja koje može nastati oštećivanjem ortodontskog aparata.

Šta se dešava nakon skidanja fiksnog aparata?

Sam proces skidanja fiksnog aparata organizuje se u jednoj poseti i bezbolan je. Po završetku tretmana sledi nošenje retencionog aparata (ritejnera) koji pomaže da se dobijeni rezultati očuvaju.

Vrsta ritejnera koju dobijate zavisi od preporuke Vašeg ortodonta.

Dužina upotrebe ritejnera zavisi od vrste ortodontske anomalije i od starosne dobi pacijenta. Uobičajeno je da se u periodu od četiri meseca nakon skidanja fiksnog aparata retencioni aparat nosi stalno, nakon čega sledi proređivanje nošenja – sledeća dva meseca nosi se 16 časova dnevno, a zatim samo tokom spavanja, pa sve ređe. Redovne kontrole su obavezne kako bi se napredak uspešno pratio i nova pravila nošenja ritejnera primenjivala na vreme.

Nošenje ritejnera nakon skidanja fiksnog aparata od velikog je značaja jer postoji tendencija vraćanja zuba u prvobitni položaj dok se novodobijeni položaj ne stabilizuje uz mineralizaciju koštanog tkiva oko zuba.

 

Od čega se tačno sastoji pregled na kojem se određuje da li je nošenje fiksnog ortodontskog aparata potrebno?

Već tokom prve posete u ortodontskoj ordinaciji možete saznati da li Vaša situacija zahteva terapiju fiksnim aparatom, upoznati se sa procedurom dijagnostike, dogovoriti se o potencijalnoj terapiji i saznati više o postavljanju fiksnog ortodontskog aparata.

Ukoliko se odlučite za tretman, na narednom pregledu dobijate upute za dijagnostičke Rtg snimke i popunjavate kratak upitnik koji će Vašem ortodontu dati informacije o Vašem zdravstvenom stanju i potencijalnim uzorcima Vašeg ortodontskog problema. Na osnovu otiska zuba koji tada dajete, u laboratoriji se izlivaju modeli zuba na kojima se vrše analize i zatim postavlja dijagnoza i plan lečenja.

Prilikom trećeg susreta dobijate precizne informacije o dijagnozi i planu terapije, nakon čega ostaje na Vama da nekoliko dana promislite o svim iznesenim aspektima lečenja i započinjanju ortodontskog tretmana. Ukoliko se odlučite za početak terapije, već na sledećem pregledu dobijate svoj fiksni ortodontski aparat i Vaš put ka lepšem i zdravijem osmehu počinje.

Za besplatan pregled kontaktirajte nas ovde.

 
 
 
 
 
Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!