Kako fiksna proteza ispravlja zube

Cilj ortododontske terapije, nije samo estetika, da krivi zubi postanu ravni zubi i da pravilno budu postavljeni u odnosu na individualnu fizionomiju lica, već su pravilno postavljeni zubi važni za zdravlje čitavog organizma, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva.

Pravilno postavljeni zubi u vilici i njihovi međusobni odnosi omogućavaju ravnomeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, sami zubi od opterećenja, prekomerno trošenje i propadanje tako što se umanjuju i uklanjaju problemi u viličnom  zglobu.

krivi-zubi-resenje-fiksna proteza-orto4u

KAKO DA ZNAM DA LI JE FIKSNA PROTEZA ZA MENE?

Indikacije za primenu fiksnih proteza jesu krivi zubi i nepravilni oblik ili odnos zubnih lukova, odnosno svi oni slučajevi gde je neophodno sve zube postaviti što finije, tačnije i skladnije u idealan niz. Naročito su pogodne u slučajevima koji uključuju i vađenje zuba i zatvaranje tako nastalih prostora, kao i u kombinaciji sa nekim pomoćnim ortodontskim aparatima.

OD ČEGA SE SASTOJI FIKSNA PROTEZA?

 

Osnovni elementi fiksnog aparata su bravice (“breketi”), koje se postavljaju na sekutiće, očnjake i predkutnjake, tubeili prstenovi, koji se postavljaju na kutnjake i luk (“žica”), koji povezuje bravice i prstenove/tube. Tokom terapije, specijalista ortodont menja lukove idući progresivnije ka debljim i krućim, te se zubi postavljaju sve pravilnije, a pomoću drugih elemenata ih pomera na predviđeno mesto. U isto vreme, pomoću elastične vuče, vilice se dovode u najpravilniji međusobni odnos, što zajedno stvara idealnu funkcionalnu i estetsku celinu. Fiksna proteza ispravlja zube tako što deluje zajedno sa ostalim elementima koji nose u sebi sve informacije vezane za pravilan položaj zuba u vilici. Lukovi se za bravice  vezuju elastičnim gumicama u raznim bojama , po želji pacijenta. Postoje i tzv. samoligirajuće bravice , koje  ne sadrže gumene ligature, već imaju ugrađen sistem za pričvršćivanje žice, odnosno  sistem zatvaranja lukova u bravice,  što olakšava održavanje oralne higijene .

Za ispravljanje krivih zuba mogu se koristiti fabrički idealni lukovi ili ručno savijeni lukovi individualno prilagođeni ortodontskoj nepravilnosti pacijenta.

DA LI SE FIKSNA PROTEZA JAKO VIDI?

Breketi mogu biti metalni od legure nikla i titanijuma, od akrilata, plastike, keramike itd. Metalne fiksne proteze imaju mehanička svojstva dovedena do perfekcije, efekat i pouzdanost su na najvišem nivou, ali im je mana estetski efekat. Pored svega u terapiji gde je potrebna primena jačih sila za veća pomeranja zuba, obično se koriste metalne fiksne proteze. Fiksne proteze izrađene od estetskih materijala kao što su akrilat, plastika, keramika, polikristal aluminijum oksid, polikarbonat sa fiberglasom, imaju dobar estetski efekat, ali su im neka mehanička i retenciona svojstva u senci. Često se koriste i estetske bravice sa tzv. metalnim slotom, što znači da im je osnova bela, a deo gde se plasira žica – metalne strukture. Ovi breketi podnose opterećenje aktivirane žice i ujedno lepo izgledaju.

Potpuno su kontraindikovani kod pacijenata sa lošom oralnom higijenom.

Ne postoji starosna granica za ortodontsku terapiju i nošenje fiksne proteze. Jednako se primenjuje kod dece i odraslih pacijenata.

kako-da-znam-da-li-je-fiksna-proteza-za-mene

KAKO FIKSNA PROTEZA UTIČE NA ZDRAVLJE MOJIH ZUBA?

Ipak, moraju postojati stomatološki preduslovi za postavlajnje fiksne proteze.

Pacijent mora prethodno imati dobre i održive navike oralne higijene jer u toku terapije ona mora biti češća i temeljnija nego do tada.

Zubi se peru nakon svakog jela, tako da se savetuje izbegavanje grickanja između obroka. Oralna higijena se održava običnom četkicom, interdentalnom četkicom, koncem i rastvorima za ispiranje usta.

  • Zubi i potproni aparat zuba

Osnovni preduslov za postavljanje fiksnog aparata je da su zubi zdravi ili potpuno zbrinuti/sanirani i da je potporni aparat zuba očuvan, kako bi podneo sile u toku terapije, u fiziološkim granicama, bez oštećenja.

Na početku terapije desni mogu odreagovati blagom upalom, koja se smiruje odličnom oralnom higijenom. U toku nošenja fiksne proteze, zabranjeno je izbeljivanje zuba bilo kojom metodom.

Idealno vreme za terapiju fiksnim protezama je nakon nicanja drugih kutnjaka, što je okvirno uzrast od 13 godina. Međutim, ako su prethodni uslovi ispunjeni, fiksni aparat se može nositi nezavisno od doba života pacijenta.

Treba izbegavati svako odgrizanje hrane. Hranu treba iseći na sitnije zalogaje i tako ih uzimati. Izbegavati grickanje koštunjavog voća i semenki, kao i voća i povrća sa košticama (očistiti pre jela). Zabranjene su žvake, karamele, lepljive bombone, lizalice…

Nakon završene fiksne ortodontske terapije, sledi faza retencije, koja je jednako važna kao i aktivna faza terapije. Pacijenti dobijaju retencione aparate, fiksne ili mobilne, čiji je zadatak da zadrže zube i vilice u novom, ispravljenom položaju.

Ovo je jedna vrsta produžene, pasivne ortodontske terapije, jednako važne da bi se trajno postigla stabilnost rezultata.

Za svoju besplatnu ortodonstku konsultaciju kontaktirajte ordinaciju. 

Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!