Šta su to mini implanti u ortodonciji?

Kad pacijenti prvi put čuju za ovaj naziv, najčešće zamišljaju implant na kome se izrađuje krunica, čime se nadomešćuje izgubljeni zub. Međutim, to je nešto sasvim drugo.

Mini implanti se koriste u ortodonciji kao esencijalna pomoć pomeranju zuba u željenom pravcu. 

Oni su dizajnirani tako da su veoma mali, izgledaju kao mali šrafovi“ koji celim svojim telom ulaze u desni i delom u kost. Jedan mali deo, glava samog implanta, stoji blago iznad nivoa desni i tako je napravljen da može da prihvati žičani element, lanac, gumicu ili neku od ortodontskih elemenata koje koristimo.

Da li mini implanti izazivaju negativne reakcije?

Sam implant je biokompatibilan i kao takav ne izaziva alergijske niti bilo kakve biološke reakcije od strane oralnog tkiva. Postavlja se uz primenu lokalne anestezije, tako da je sam proces postavke bezbolan. 

Pre postavke implanta, neophodno je detaljno planiranje mesta i nagiba postavke implanta, analiza kvaliteta i količine kosti na rtg snimku i prostora gde će se postaviti. Dalje, neophodan je precizan plan ortodontske mehanike koja će se primeniti i dati najbolje rezultate.

Da li su Vama potrebani mini implanti u toku terapije zavisi od mnogih faktora. Često, ukoliko nedostaje više zuba, kada nema dovoljno uporišnih zuba da se odupru neželjenim pomeranjima zuba, indikovano je postaviti mini implant

Takođe, u slučaju pomeranja zuba unazad, prema usima”, za tzv. distalizaciju, neophodno je u izvesnim slučajevima postaviti implant kako bi obezbedili jako uporište i sprečili neželjeno dejstvo sila reakcija i pomeranja grupe zuba unapred.

Slika 1. i Slika 2. Planiranje mesta ugradnje implanta. Sa izvijenim elementom pravi se rtg snimak

Slika 3. Postavljen mini implant i biomehanika za distalizaciju levog segmenta

Slika 4. Dobijen prostor distalizacijom uz adekvatno planiranje uporišta pomoću mini implanta

Implant kao alternativna metoda

Mini implanti se mogu koristiti i kao alternativna metoda ekstraoralnom uporištu tzv. hedgiru. Postavljanjem implanta u kost na mestu pravca željene vuče i putu direkcione sile, mogu zameniti ulogu hedgira odnosno kape koje se nose na glavi, posebno kod odraslih pacijenata koji nisu u mogućnosti da nose ovakav vid dodatnog uporišta.

Da li ćemo koristiti u Vašem slučaju mini implante zavisi od individualnog slučaja. Ukoliko je potrebno, nema mesta brizi, jer uz detaljno planiranje terapije i mehanike, mini implanti su samo sjajno pomoćno sredstvo kojim postižemo cilj.

Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!