ORTODONTSKI APARATI


Pokretni aparati koriste se u terapiji nepravilnosti zuba i vilica kod dece, najčešće od momenta nicanja prvog stalnog zuba do kompletiranja stalne denticije (nicanja svih stalnih zuba). Vreme za početak terapije ovim aparatima je individualno.

Bez obzira da li se radi o neskladu veličine zuba i vilica, preranom gubitku bočnih mlečnih zuba ili njihovom kombinacijom, pravovremena preventivna kontrola i rana terapija su veoma važne. Pokretni aparati se mogu koristiti i kao priprema za kasniju terapiju fiksnim aparatima.

Kompletiranjem stalne denticije, odnosno nicanjem svih stalnih zuba, pokretni ortodontski aparati nisu više dovoljna tehnika za precizne i stabilne rezultate terapije.

Pokretni pločasti aparati

 Funkcionalni aparati

Funkcionalni aparati su vrsta pokretnih ortodontskih aparata koji koriguju nepravilnost zagrižaja prenoseći snagu mišića jezika, usana i obraza na zube. Primenu nalaze kod pacijenata kod kojih je potrebno dodatno stimulisati rast vilice u poželjnom pravcu. Idealni su za period intenzivnog rasta. Terapijom postižemo i harmoniju profila i lica deteta.

Funkcionalni aparati
Funkcionalni aparati

Miofunkcionalni aparati

Izrađeni su od elastičnog materijala (silikona) i deca ih rado prihvataju. Idealni su za eliminisanje loših navika (disanje na usta, tiskanje jezika, sisanje prsta i dr.), čime se preventivno deluje na uzrok ortodontskih problema. Mogu blago uticati i na već nastale nepravilnosti u zagrižaju i položaju zuba u mlečnoj i ranoj mešovitoj denticiji.

miofunkcionalni_aparati

Ekstraoralni aparati

Ekstraoralni aparati imaju uporišta na glavi ili vratu, a smešteni su u elemente fiksne proteze da bi ostvarili odgovarajuće sile potrebne za pomicanje i/ili stabilizaciju zuba. Koriste se u korigovanju nepravilnosti rasta kostiju gornje ili donje vilice (skeletnih anomalija). Najčešće se koriste J-Hook, Hedgear aparati i Delair maska. Ekstraoralni aparati se po pravilu nose samo kod kuće.

ekstraoralni_aparati

Alajneri-providne folije za ispravljanje zuba

Alajneri predstavljaju sistem koristi seriju tankih providnih folija, precizno izrađenih, gde svaka sledeća postepeno dovodi zube u željenu poziciju. Na ovaj način najčešće se pomeraju prednji zubi, a tretman obično traje nekoliko meseci. Koriste se za ispravljanje vrlo blagih teskoba prednjih zuba.

Invisalign - providne folije za ispravljanje zuba

Fiksni aparati

Savremeni koncept ortodontske terapije zahteva funkcionalnost vilica i zuba, kao i unapređenu estetiku osmeha i profila lica.

Upotrebom fiksnih ortodontskih aparata, ili kako ih pacijenti popularno nazivaju fiksnih proteza, kod dece i odraslih postižu se precizni rezultati u idealnom obliku zubnih lukova, položaju zuba i međuviličnim odnosima. Krajnji rezultat je pravilna funkcija oralnog sistema, idealna estetika lica i osmeha.

Postoje fiksni aparati sa standardnim lukovima i fabrički savijenim lukovima.

Nasuprot njima, za precizno postizanje harmonije zuba, vilica i lica, koriste se fiksni aparti sa individualno savijenim lukovima. Tako ručno formirani lukovi prilagođeni pacijentu, proizvode tačne direkcione ortodontske sile kojima se kreira individualna terapija

Fiksna proteza - ORTO4U

Koristimo u terapiji:

  • različite vrste breketa (keramički, metalni, breketi u boji, samoligirajući breketi)
  • unapređen bonding sistem
  • unapređene tehnologije lukova
  • individualno izvijene lukove za svakog pacijenta

Ne koristimo u terapiji:

  • reciklirane brekete (koristimo samo brekete, prstenove i žice najvišeg kvaliteta)

Bez skrivenih troškova:

  • cena lečenja zavisi od vrste problema  i tipa proteze koja se preporučuje
Breketi - ORTO4U

Retencioni aparati

Svi pacijenti nose retencione aparate (ritejnere) po završetku tretmana kako bi se rezultati dobijeni aktivnim lečenjem očuvali. Vaš ortodont će odlučiti koji tip aparata je najpogodniji za Vas.

Pokretni ritejneri nose se preko zuba i potrebno je da se ispoštuje puno vreme nošenja, kao i noćno nošenje, a deci savetujemo da ih nose do završetka rasta.Najčešće se se koriste  folije, koje su providne i komforne za nošenje u toku dana i noći-.

Fiksni ritejneri su napravljeni od tanje žice koja je zalepljena na unutrašnjoj strani prednjih zuba. Obično se nose u kombinaciji sa providnim pokretnim ritejnerima.

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!