Zračenje prilikom snimanja zuba

Ortopantomografski i kefalometrijski radiografski snimci su neophodni za postavljanje ortodontske dijagnoze i plana terapije. Uobičajeni način izražavanja količine radijacije prilikom snimanja je upoređivanje sa brojem dana normalnog pozadinskog zračenja koji daje isti stepen izloženosti. Pozadinsko zračenje je stalno oko nas i uklјučuje stvari poput kosmičkog zračenja iz svemira, zatim male količine radioaktivnih materijala koji se prirodno emituju iz zemljišta, građevinskih materijala, hrane…
Količina pozadinskog zračenja kojoj su lјudi izloženi varira, pre svega od nadmorske visine. Oni koji žive na većim nadmorskim visinama dobijaju više kosmičkog zračenja od onih koji žive na nivou mora.

Utvrđeno je da količina zračenja za profilni snimak glave (korišćen za procenjivanje odnosa vilica jedna prema drugoj i prema lobanji) ekvivalentan manje od jednog dana prosečnog pozadinskog zračenja. Panoramske radiografije (koje se koriste za procenu stanja i položaja zuba) imaju izloženost ekvivalentnoj jednom do tri dana pozadinskog zračenja, zavisno od specifikacije uređaja koji se koriste prilikom snimanja. Poređenja radi, jedan komercijalni let avionom u trajanju od oko sedam- osam sati izlaže putnike ekvivalentno tri do pet dana pozadinskog zračenja zbog dodatnog kosmičkog zračenja na velikim visinama. Količina zračenja kojoj je izložen pacijent tokom ortodontskog lečenja približno je jednaka onoj koju bi dobio tokom svega nekoliko letova avionom u toku života. S obzirom na neophodnost podataka koje ovi snimci pružaju, izloženost radijaciji je vrlo mala.

Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!