Izbijeni zub i fiksna proteza – brza reakcija od presudne važnosti

Izbijeni zub se u stomatologiji smatra traumom nastalom najčešće pri nezgodnom padu, u kontaktnim sportovima ili čak fizičkim okršajima. Zub se pod dejstvom određene sile izbija iz svog ležišta (alveolarne čašice). Ovo je bolno i neprijatno stanje koje se može desiti odraslima a još češće deci.

Bilo da je u pitanju dete ili odrasla osoba, veoma je važno znati da je vreme reagovanja ključan faktor u ovakvim situacijama. Prioritet je da se izbijeni zub sačuva, jer, ukoliko brzo odreagujete, velike su šanse da se stručnom intervencijom stomatologa, vrati u vilicu kako bi se omogućio proces ponovnog zarastanja i zaceljivanja. Dakle, neophodno je pozvati stomatologa i tražiti što brži prijem. Vraćanje zuba u roku od sat vremena od momenta kada je zub izbijen, predstavlja veliku verovatnoću da će i biti sačuvan.

Postoji mogućnost da izbijeni zub ostane u usnoj duplji, vezan periodontalnim ligamentima za desni i alveolarnu kost. To je bolja situacija u odnosu na onu u kojoj zub može potpuno da ispadne van, jer su periodontalni ligamenti ključni za zarastanje zuba. Onda kada izbijeni zub ispadne van usne šupljine, važno je zaštititi ga do odlaska stomatologu. Preporuka je da se potopi u mleko ili u fiziološki rastvor, a ukoliko isti nisu pri ruci dostupni treba držati izbijeni zub u ustima, tako pomoću pljuvačke održaće se zub hidriran. Stomatolog treba da uradi rendgenski snimak kako bi utvrdio da li je usled izbijanja zuba došlo do povrede drugih struktura vilice. Ukoliko to jeste slučaj, stomatolog će u replantaciju zuba uključiti i oralnog odnosno maksilofacijalnog hirurga. Kada su eventualne povrede sanirane, a zub vraćen u alveolarno ležište, kompozitnim splintom se vrši imobilizacija zuba kako bi što bolje i brže zarastao.

Uloga i značaj fiksne proteze u situaciji izbijenog zuba

Orto4u izbijeni zub fiksna proteza

Ukoliko se trauma desi u toku nošenja fiksnog aparata, najčešće zahvaljujući tome što su zubi vezani u blok, povređeni odnosno izbijeni zub ostaje u samoj protezi na žici. Međutim, ukoliko se usled jačeg udarca zub ipak izbije i žice se iskrive, potrebno je da se pacijent hitno javi ortodontu da bi se iskrivljene žice zamenile i zub sanirao. Nakon replantacije zuba u alveolu, ukoliko pacijent NE NOSI fiksnu protezu, kako je gore u tekstu već pojašnjeno, postavljaju se kompozitna vlakna (splint), da bi se zub imobilisao i ponovo učvrstio u alveolarnu čašicu (kao kada se vrši imobilizacija gipsom nakom preloma ruke).

Kada pacijent nosi fiksnu protezu, kompozitna fiksacija zuba NIJE POTREBNA. Nakon dolaska pacijenta u ordinaciju kompozitni splint je skinut, zubi su očišćeni, bravice vraćene i iskrivljena žica je zamenjena, što je prikazano na sledećoj fotografiji.

Izbijeni zub fiksna proteza

Ukoliko pacijent već nosi fiksnu protezu, nije neophodna kompozitna – splint metoda imobilizacije, već se nasuprot tome koriste tanke elastične ortodontske žice koje omogućuju stabilizaciju izbijenog zuba i u isto vreme omogućuju mikropokrete koji će sprečiti ankilozu zuba, odnosno, omogućiti adekvatno ponovno srastanje zuba sa alveolarnom čašicom.

 

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!