Dr Biljana Reba o iskustvu, razvoju i benefitima koje pruža ortodoncija

Najbolji način da upoznate ortodonciju kao važnu granu stomatologije jeste razgovor sa ortodontom koji je dugo godina u praksi. Dr Biljana Reba, specijalista ortopedije vilica i osnivač Specijalističke stomatološke ordinacije „Orto4U“, uvek spremno deli svoje iskustvo kako bi buduće stomatologe i one koji razmišljaju o specijalizaciji, na najbolji način usmerila. Kao mentor Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, stečeno znanje širi i van svoje ordinacije.

Jedan od uspeha koji je postigla jeste formiranje mreže mesta i gradova u kojima, pored Novog Sada, „Orto4U“ tim pruža usluge. Do takvog uspeha bilo je potrebno puno vremena i ulaganja.

– Počeci mog rada datiraju iz devedesetih godina i počinju opštom stomatologijom, u vreme kada je na našim prostorima počela legalno da se začinje privatna praksa. Za mene je to izuzetno važno iskustvo koje je trajalo čak trinaest godina. Sa tog izvora gde mlad stomatolog sazreva, uz sebe mora imati starijeg, iskusnog kolegu. Imala sam sreću da dobijem priliku da učim uz mog bivšeg asistenta sa fakulteta, dr Vajagića, koji je i danas moj saradnik, saborac i prijatelj. Ulazak u praksu znači početak sticanja iskustva, dodatnih znanja i veština, ali takođe i početak trijažiranja pacijenata koji će steći poverenje i kasnije doći kod vas. Specijalizacija je sledeća faza, deo radnog života u kojem je fokus prebačen na učenje teorije. U tom periodu stiče se ogromna želja za primenom ortodoncije u praksi. Ona u tom momentu izgleda nedostižno ako ne postoji dobar mentor koji usmerava i nesebično deli svoje znanje i iskustvo. Učitelji su ti otvaraju vrata, ali kroz ta vrata morate ući sami. Zahvaljujući primarijusu dr Miloradu Šiliću, imala sam izuzetnu priliku da se okušam kao ortodont praktičar i da dobijem entuzijazam koji se ne gasi, nego se povećava vremenom. Uz njega su i najteži klinički slučajevi izgledali kao izazovi od kojih se ne odustaje. Sada, kada sam u prilici da mlađim kolegama budem mentor, pogrešno bi bilo da ne uradim isto.

Kada pominjemo zaposlene, da li je bilo teško okupiti današnji „Orto4U“ tim?

– Okružena sam timom mladih, ozbiljnih, radnih ljudi. Tim čine dvoje specijalista ortodoncije koji imaju svoje pacijente i samostalno obavljaju lečenja, i dva lekara koji su na specijalizaciji. Mladi, ako su zaposleni kao opšti stomatolozi u našoj ordinaciji, imaju priliku da kroz rad obavljaju praktičan deo specijalizacije, uz to i zarađuju. Atmosfera u kojoj radimo je ono na šta sam posebno ponosna. Mi zapravo indukujemo jedni druge da naše terapijske procedure budu što efikasnije i svrsishodnije. Podloga za takvu atmosferu jeste edukacija. U programe kontinuiranih edukacija uključeni smo svi, naročito dr Kristina Vicko i ja, kao isntruktori na Tvidovim kursevima čiju tehniku najčešće i primenjujemo u ordinaciji. Takođe, tu je i dr Bojana Medan koja je veoma pedantna i posvećena poslu, a dr Zoran Knežević i dr Ana Ljubišić postaju sjajni kliničari. Naše sestre su obučene za rad u ortodontskoj ordinaciji, znaju kako prići ortodontskom pacijentu, kako da menjaju ligature, da pomognu u mnogim situacijama. Imamo ukupno pet sestara od kojih su dve sa nama čak 15 godina.

Upornoćšu i strpljenjem došli ste do jedne od najpoznatijih i najtraženijih stomatoloških ordinacija, ne samo u Novom Sadu nego i u Vojvodini. Kakav je bio put do današnje pozicije uspešne ortodontske  ordinacije?

– Od početka sam imala ideje koje su bile usmerene na kvalitetan pristup pacijentima i njihovo kvalitetno lečenje. Moje opredeljenje je bilo da budem u kliničkoj praksi, pa pošto sam ta koja leči ljude, bili su mi potrebni što kvalitetniji uslovi. Ako pričamo o kvalitetu, ne govorimo samo o edukaciji koja je naš osnovni princip napredovanja, već govorimo i o poštovanju standarda. Standardi se odnose pre svega na materijal koji ne sme biti recikliran ni na lageru, već materijal koji je savremen i koji se ažurno nabavlja. Ko se bavi ortodoncijom, zna šta to znači. Neprestano ulažemo u nova sredstva i nove metode. Poslednje veliko ulaganje je nabavka 3D skenera koji nam omogućava digitalne zapise zuba i vilica i na osnovu toga mnogo lakše radimo dijagnostiku i imamo bolju banku podataka. Rad sa 3D skenerom je i za pacijente veći komfor, s obzirom na to da nema više klasičnih otisaka sa kašikama i otisnim masama, što je nekima izazivalo neprijatnost, naročito najmlađim pacijentima.

Da li skener doprinosi i preciznijoj dijagnostici?

– Apsolutno da. Kroz programe koje nudi 3D skener, sada brže i jednostavnije dobijamo sva ona merenja koja smo vredno godinama merili šestarima i klasičnim metodama. Skener jeste alat koji nam olakšava proceduru i daje nam veću preciznost. Sve što nam štedi vreme i daje bolje podatke, za nas je veoma dragoceno.

Spadate u one lekare koji i dalje investiraju u svoje znanje i to se može videti po brojnim edukacijama i praktičnim radionicama kojima prisustvujete. Koliko to kasnije utiče na kvalitet pružanja usluga?

– Znanje nema kraja, to područje je beskonačno. Veoma sam kritična i prema sebi i drugima i smatram da posle ovoliko godina rada ima još mnogo stvari koje ne znam dovoljno i koje treba da usavršim. To je ono zbog čega posećujem izabrane edukacije sa ciljem da nešto može biti još savremenije, produktivnije, efikasnije i da može doprineti boljem lečenju pacijenata. Ta potreba u čoveku da se izgrađuje, zaista ne prestaje. Sreću i zadovoljstvo nalazim u onome što radim.

Godinama radite na tome i da približite usluge pacijentima te ste uslugu lečenja mobilnim i fiksnim protezama učinili dostupnim i pacijentima van Novog Sada. U kojim još mestima radite?

– Osim što pružamo usluge u matičnoj ordinaciji „Orto4U“ u Novom Sadu, mi odlazimo na terene. Zastupljeni smo u nekoliko mesta u Vojvodini – Vrbasu, Bačkoj Palanci, Beočinu, Bečeju, Kaću, Zrenjaninu i Adi. Ordinacija u Novom Sadu radi od 9 do 19 časova radnim danima a svaki pacijent koji ima problem može da nas nađe čak i subotom. Pored toga, prisutni smo i na društvenim mrežama gde pacijenti mogu da nas kontaktiraju i nedeljom.

 

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!