Fiksna proteza je oštećena – šta uraditi?

Nije neobično da tokom ortodontske terapije dođe do oštećenja fiksne proteze. Nema razloga za paniku, ali bi trebalo što pre da preduzmete mere da se proteza popravi.

Oštećena proteza može da izazove nelagodnost i ogrebotine na desnima i u ustima koje će, ako se ne saniraju, učiniti proces lečenja manje efikasnim.

 

Tri najčešća tipa oštećenja proteza:

  • Žica koja viri iz breketa
  • Breket (bravica) koji se odvojio sa zuba, ali je još uvek na žici
  • Slomljena žica
Žica viri iz luka (kod gornje šestice)
Breket koji se pomerio i okrenuo
Presečen luk između poslednjeg i pretposlednjeg zuba

Kako da zaštitite usta ako vam je proteza oštećena?

Slomljena žica može da bude oštra i možda ćete sami morati da preduzmete mere da zaštitite usta pre nego što stignete do svog ortodonta. Ortodontski vosak može pomoći da se zatvori oštar deo slomljene žice. Nabavite ga preventivno kod svog ortodonta, za reagovanje ukoliko dođe do ovakve situacije. Napravite kuglicu veličine zrna graška, i zalepite vosak na kraj slomljene žice. Tako ćete napraviti privremenu barijeru i sprečiti da žica ošteti unutrašnju stranu obraza, jezik ili desni. Vosak je bezopasan, nemojte brinuti ako ga tokom obroka slučajno progutate.

Odlepljeni breket retko dovodi do povreda kao što to može izazvati slomljena žica, ali može da iritira unutrašnju stranu obraza. Odlepljeni breket (koji je još uvek na žici ali odvojen od zuba) možete pomeriti duž žice u udobniji položaj sterilnom pincetom. Rotirajte breket tako da bude okrenut u pravom smeru.

 

Najčešći razlozi koji dovode do oštećenja proteze?

Najčešći razlog je tvrda, hrskava i lepljiva hrana. Hrana koja je tvrda za protezu može dovesti do savijanja žice. Ako se žica proteze iskrivi, terapija više nije efikasna jer ne koriguje efikasno zube u željenu poziciju. Zakažite pregled kod ortodonta, ne čekajte da ovakva situacija ugrozi ili produži vašu terapiju fiksnom protezom.

Nekoliko minuta utrošenih na rezanje hrane na manje komade ili zamena namirnica koje se ne preporučuju za proteze, mogu da sačuvaju protezu.

Drugi uzrok oštećenja proteza mogu biti fizički udarci tokom bavljenja sportom. Uvek nosite štitnik za usta kada se bavite kontaktnim sportovima. Štitnik možete nabaviti kod svog ortodonta.

Između zuba i proteze ponekad se zaglavi hrana. Upotreba čačkalice može saviti žicu ili odvojiti breket sa zuba. Držite se uputstava koje vam ortodont daje na početku terapije fiksnom protezom, o održavanju higijene i preporuci vrsta četkica koje možete da koristite.

Savet: Ispravno pranje zuba doprinosi rezultatima terapije. Ukoliko se hrana stalno hvata između zuba i fiksne proteze, to može usporiti pomeranje zuba u položaj koji je ortodont odredio.

Ukoliko je već došlo do ogrebotina na mekim tkivima ili desnima, dok ne stignete do ortodonta, možete ublažiti nelagodnost ispiranje usta žalfijom i blagim antiseptičkim rastvorima za dnevnu upotrebu.

 

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!