Deset najčešćih zabluda o fiksnoj protezi

Osnovna funkcija i prednosti fiksne proteze mahom su poznati široj populaciji. Oni koji imaju potrebu za ispravljanjem zuba u pravilan niz, uvek imaju priliku da se pre dolaska kod ortodonta dodatno informišu. U najvećem broju slučajeva potencijalni pacijenti informišu se putem interneta. Ipak, neke od nedoumica i zabluda neretko stignu i do naše ordinacije. Ovo je 10 najčešćih pitanja i dilema sa kojima se susrećemo u praksi.

„Fiksna proteza može da privuče udar groma“

Pitanje ’da li fiksna proteza može da privuče udar groma’ uglavnom dobijamo tokom leta kada su češće vremenske nepogode praćene munjama i grmljavinom. Istina je da fiksna proteza ne može da privuče udar groma. Naime, nekada su se elementi koji čine fiksnu protezu sadržali magnetne čestice. U današnje vreme ta vrsta materijala se ne koristi, već su svi elementi izrađeni od metalnih legura bez prisustva magnetnih čestica. Dakle, ne treba da brinete – fiksna proteza ne donosi ovakvu vrstu opasnosti.

„Fiksna proteza ne može da aktivira detektor metala“

Fiksna proteza može da aktivira određene detektore metala poput onih na aerodromima. Metalne bravice su relativno male i proizvedene od lakih metala, legure titanijuma i nerđajućeg čelika i neće aktivirati većinu detektora. Međutim, detektori mogu biti podešeni tako da se aktiviraju i na najmanju količinu metala, pa ukoliko se nađete na aerodromima sa oštrijim bezbednosnim merama, postoji šansa da fiksna proteza aktivira alarm 🙂

„Zbog fiksne proteze neću moći da sviram instrument“

Ovo pitanje najčešće dobijamo od mladih ali i odraslih koji pohađaju muzičke škole, radionice ili se profesionalno bave sviranjem duvačkih instrumenata. Istina je da je za prilagođavanje na fiksni aparat kao ’strano telo’ neophodno u proseku od 7 do 14 dana nakon čega se organizam navikava i prihvata protezu kao deo usne duplje. Fiksna proteza vas tokom terapije neće ometati u tom lepom poslu i neće uticati na kvalitet sviranja.

„Neću moći da se bavim sportom“

I ovo je jedna od češćih zabluda koju čujemo i koja nas uvek obraduje najviše zbog činjenice da se još jedan tinejdžer ili mlada osoba bavi sportom. Nošenje fiksne proteze ne pravi problem kod sportova koji se smatraju nekontaktnim. Kod timskih i kontaktnih sportova izrađuju se posebne zaštite kako fiksna proteza eventualno ne bi bila oštećena prilikom kontakta ili udarca i kako ne bi povredila meka tkiva u ustima.

„Ispravljanje zuba fiksnom protezom boli“

Intenzitet bola koja se javlja u fazi prilagođavanja na fiksnu protezu je individualan. Većina pacijenata ne oseća bol nakon postavljene fiksne proteze. Pacijenti osećaj najčešće opisuju kao blago trnjenje i neprijatnost koja se javlja u momentima odgrizanja hrane. Kako vreme odmiče, nelagodnost i eventualni blagi bol nestaju.

„Skidanje fiksne proteze boli“

Skidanje fiksne proteze je potpuno bezbolno! Najpre se skidaju gumice, lukovi, a zatim se kleštima pažljivo odlepljuju breketi. Na kraju se višak lepka uklanja borerima.

„Fiksna proteza će oštetiti moje zube“

Fiksna proteza ne oštećuje zubnu gleđ. Na mestu lepljenja bravice (breketa) dolazi do blage demineralizacije koja varira od 5 do 50 mikrona (zubna gleđ je debljine oko 2000 mikrona), što znači da demineralizovani sloj gleđi čini od 0,25 do 2,5% ukupne površine. Taj gubitak minerala se anulira fluorizacijom zuba i primenom rastvora za ispiranje, kao i paste za zube sa visokom koncentracijom fluorida. Fluoridi se ugrađuju u površinski sloj gleđi koji se na taj način remineralizuje.

„Moji zubi će posle fiksne proteze biti zauvek ravni“

Reakcija na ovo mišljenje ne bi trebalo da deprimira one koji imaju nameru da uđu u ortodontsku terapiju. Zubi će biti ravni nakon skidanja fiksne proteze, ali je za održavanje rezultata izvesno vreme potrebno nositi retencioni aparat (retiner). Po skidanju proteze, retencioni aparat se nosi četiri sata u toku dana i celu noć. Posle godinu dana prelazi se na noćno nošenje a zatim se i ono postepeno ukida.

„Fiksni aparat će narušiti izgled mog lica“

Fiksna proteza neće narušiti vaš izgled jer su danas dostupne proteze sa keramičkim, belim bravicama koje se stapaju sa bojom zuba. S druge strane, većina naših pacijenata smatra fiksnu protezu sastavnim delom svog imidža i obožavaju da eksperimentišu sa dostupnim bojama. Gumice se mogu promeniti na redovnim kontrolama ali i u ’vanrednim’ okolnostima – u slučaju svadbi, maturskih slikanja i drugim specijalnim prilikama.

„Povrediću voljenu osobu protezom ako se poljubimo“

Ovo je jedna od simpatičnih zabluda na koju uvek rado odgovaramo. Ne treba da se plašite da ćete povrediti voljenu osobu ako se poljubite ili toga da će se proteze ‘sudarati’ ukoliko i vaša osoba nosi protezu. Naime, fiksni aparati su kompaktni i naležu na zube, a breketi odnosno bravice su male i diskretne. Pacijenti koji su već u procesu ortodontske terapije su najbolji dokaz i njihov najčešći komentar glasi da ’voljena osoba nije ni primetila protezu’ 🙂

______________________

Ukoliko imate dodatna pitanja ili nedoumice, rado ćemo odgovoriti na njih. Javite nam se mejlom, putem naših profila na Fejsbuku i Instagramu ili pozovite brojeve 021/6613-168 i 066/6613-168

Vaš ORTO4U tim

 

 

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!