Iva, Tamara, Milan i Đorđe: Naše iskustvo sa fiksnom protezom

Fiksna proteza je mladim ljudima poslednjih godina sve interesantnija. Tome su u velikoj meri doprinele društvene mreže na kojima tinejdžeri u Srbiji sve češće popularišu fiksnu protezu kao dobru odluku ali i detalj koji ih čini posebnim. Ortodonti kažu da je važan rezultat koji donosi takav trend, a to je porast svesti o zdravlju zuba i onim rešenjima koja čuvaju prirodne zube.

Iva, Tamara, Milan i Đorđe su predstavnici upravo takvih mladih ljudi koji su kao jedinu opciju za rešenje svojih problema videli ortodontsku terapiju. Oni danas pričaju o svom iskustvu – prvim danima i mesecima nakon postavljanja fiksne proteze, tegobama koje su imali i o tome kako su se osećali kada su videli prve rezultate.

TAMARA NIKČEVIĆ je fiksnu protezu nosila dve godine i pet meseci. Beli blistavi zubi poređani u pravilan niz danas su njen zaštitni znak. Prisećajući se perioda u kojem je donela odluku da svoj osmeh dovede do savršenstva, Tamara kaže da je ortodontska terapija za nju bila ispravno i najbolje rešenje.

Tamara Nikčević

Nakon konsultacije u ordinaciji „ORTO4U“, došli smo do zaključka da je fiksna proteza najbolje rešenje za postizanje trajnog rezultata. Trebalo je rešiti problem sa zagrižajem i izbačene gornje dvojke. Najteži deo u procesu lečenja bio je bol koji se javljao nakon velikih pomeranja zuba u vilici, najčešće dva do tri dana posle mesečne kontrole. Bilo je i onih momenata kada su mi smetale gumice koje se u određenoj fazi nose ceo dan. Ponekad su se javljale i glavobolje, međutim, kako je terapija napredovala, sve tegobe su svedene na minimum.

Nakon nekoliko meseci Tamara se u potpunosti navikla na fiksnu protezu  i kako kaže „prihvatila ju je kao deo sebe“.

– Nisam imala bojazan da će fiksna proteza narušiti moj izgled. U svakom momentu sam bila svesna činjenice da sam se za protezu odlučila zbog sebe, kako bih postigla željeni rezultat. Sve osobe iz mog okruženja reagovale su pozitivno na moj novi izgled i to je za mene bila važna potvrda da sam napravila pravi izbor.

Dan u kojem joj je skinuta fiksna proteza, pamtiće po snažnim emocijama.

– U prvim satima sam bila u pozitivnom šoku, jer nisam bila svesna da nemam više protezu. Osećaj je bio neobičan. U isto vreme sam bila i presrećna jer sam dugo čekala taj dan. Da mogu da vratim vreme, opet bih isto uradila i svima bih preporučila fiksnu protezu. Treba biti spreman na to da je u pitanju proces koji traje, ali ono što se na kraju postigne, vredno je svakog truda i strpljenja, poručila je Tamara u svojoj ispovesti.

 

MILAN PAVLOVIĆ fiksnu protezu nosi nepune tri godine.

– Prvih mesec dana sam imao bol u vilici, čudan osećaj u ustima i pojačano lučenje pljuvačke i to je trajalo sve dok mozak nije prihvatio strano telo. Nijednog momenta nisam razmišljao o tome da li će fiksna proteza narušiti moj izgled. To nije nešto čime se opterećujem, pojašnjava Milan.

Fiksna proteza mu je pomogla da reši problem isturene vilice i zuba.

– Nisam imao većih problema osim toga da mi se hrana zadržavala oko aparata posle svakog konzumiranja hrane. To je zahvtevalo detaljno pranje zuba posle svakog obroka. Bol osećam samo nakon zatezanja proteze što se radi jednom mesečno. Nekada traje par sati a ponekad i par dana. Ako zanemarimo te momente, prezadovoljan sam rezultatima nošenja proteze i saradnjom sa ORTO4U timom.

 

IVA VASOVIĆ fiksnu protezu nosi tri i po godine.

Iako je zbog obaveza svesno produžila trajanje ortodontske terapije, Iva kaže da je prezadovoljna dosadašnjim rezultatim. Ne krije da joj u prvoj fazi nije bilo lako jer se bol javljao intenzivno prilikom konzumiranja hrane. Rešenje je pronašla u mekoj i kašastoj hrani.

–  Kako je bol nestajao, tako sam i ishranu vraćala u normalu i polako uvodila čvršće namirnice. Bol sam osećala i tri do četiri dana nakon svake kontrole. Nekad je bio jačeg, a nekad slabijeg intenziteta. Pored bola, smetao mi je osećaj natečenih desni i napetosti u vilici.

Pedrasude po pitanju estetskog izgleda je imala samo u početku.

– Fiksnu protezu sam odabrala pre svega iz zdravstvenih razloga, ali mi je motiv bila estetika. U prvom periodu sam izbegavala da se smejem i nisam bila zadovoljna izgledom. Razmišljala sam i o tome da promenim bravice, da ih zamenim belim, keramičkim, kako bi bile manje primetne, ali vremenom sam se navikla. Kako je vreme prolazilo, kontrola za kontrolom, moji zubi su izgledali sve lepše i zato sam odustala od keramičkih bravica. Razmenjivala sam iskustva sa drugim osobama koje su takođe u procesu ortodontske terapije i to mi je dodatno pomoglo da shvatim da fiksna proteza ne narušava moj izgled već da šalje jednu lepu sliku o meni kao osobi koja vodi brigu o zdravlju svojih zuba.

O protetici kao mogućem rešenju za problem koji je imala sa zagrižajem, nije ni razmišljala.

– Slažem se ukoliko je to jedino preostalo rešenje, ali ja sam spremna da nosim protezu i deset godina duže i primenim sve druge opcije samo da bih sačuvala svoje zube.

Kako je terapija odmicala, Iva je bila sve zadovoljnija rezultatima.

– Zapravo sam prezadovoljna. Ceo tim ORTO4U je posvetio puno pažnje estetici mojih zuba i to mi je značilo. Ono što me je u jednom momentu malo razočaralo jeste činjenica da zubi, kada su se spojili, nisu bili u savršenoj ravni jer su bili ‘istrošeni’ zbog lošeg pređašnjeg položaja, međutim i taj problem smo rešili. Najbitnije je da se danas smejem i sa protezom i da sa tim nemam nikakav problem.

 

ĐORĐE SUBAŠIĆ  ima najkraći ‘staž’. Fiksnu protezu nosi šest meseci.

– Period prilagođavanja je u mom slučaju prošao veoma brzo. Nakon postavljanja fiksnog aparata osećao sam blagu bol i to je trajalo svega tri dana. Sada kao i da nemam protezu. Najteži deo prilagođavanja jeste čišćenje proteze posle svakog obroka, kaže Đorđe na početku razgovora.

Dodaje i da ne razmišlja na način da će fiksna proteza narušiti njegov fizički izgled.

– Ne opterećujem se tim stvarima jer sam ušao u terapiju sa važnim ciljem a to je da rešim problem nesklada svojih vilica. Zdravi zubi, ispravan položaj i funkcija vilica je ono o čemu najviše razmišljam.

Kaže da je do sada bio najteži prelazak na deblju žicu.

– Zubi su baš „odreagovali“ na taj momenat ali, srećom, kreće sezona sladoleda, kaže kroz osmeh.

Bol koji oseća nije konstantan, a uspe i da ga zaboravi svaki put kada pogleda rezultate postignute za kratko vreme.

– Prezadovoljan sam dosadašnjim učinkom. Vidim da idemo u pravom smeru i zato se radujem svakoj narednoj kontroli, poručio je Đorđe.

 

Prvi pregled u našoj ordinaciji i razgovor sa ortodontima su besplatni. Dolazak u ordinaciju se zakazuje pozivanjem brojeva 021/6613-168 i 066/6613-168

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!