Fiksnu protezu nose i odrasli – godine nisu bitan faktor

Digitalne tehnologije dale su nemerljiv doprinos u širenju svesti da fiksne proteze nisu namenjene samo mladim osobama. Poslednjih godina zato imamo sve više odraslih pacijenata koji su ohrabreni da reše pre svega zdravstveni problem. A onaj estetski deo koji se nošenjem proteze takođe uspešno postiže, na kraju dođe kao najlepša nagrada u vidu novog, drugačijeg osmeha.

Terapija fiksnom protezom u srednjim godinama jeste izazov, ali je i ulaganje u budućnost i godine koje dolaze.

Naša pacijentkinja, gospođa Branka Funduk, dugo je odlagala rešavanje ortodontskog problema. Vremenom, postajala je svesnija činjenice da će estetski problem u nekom momentu postati i zdravstveni, te da će već otežan proces žvakanja u godinama koje dolaze bivati sve izraženiji.

Ni izostanak podrške okoline nije uticao na njenu odlučnost da u 52. godini otpočne terapiju fiksnom protezom. Terapija se odvijala u nekoliko faza i zahtevala je multidisciplinarni pristup. Proces je otpočeo uklanjanjem oštećenja na kutnjacima, nakon čega su se u terapiju uključili ortodonti. U završnoj fazi, po skidanju fiksne proteze, završnu reč su dali protetičari.

Izgled zubnog niza pre početka terapije, nakon skidanja fiksne proteze (u sredini) i nakon završnih protetskih radova

Zašto ste se odlučili za ortodontsku terapiju, odnosno ispravljanje zuba fiksnom protezom?

Za ispravljanje zuba fiksnom protezom odlučila sam se zbog dugogodišnjeg problema koji je nastao kao posledica nekorektne postavke trojke u zubnom nizu sa obe strane, a sve kao posledica neizrastanja stalnih dvojki koje nisu imale koren. Situacija je bila takva da su obe trojke bile pozicionirane po sredini zubnog niza – nisu bile ni na svojoj, ni na poziciji dvojki. To je ostavljalo ogroman prazan prostor, što je estetski izgledalo loše. Međutim, zdravstveni faktor je ovde bio važniji jer sam imala problem sa žvakanjem.

Kako je izgledao početak terapije fiksnom protezom? Kako ste se privikavali?

Početak terapije je bio veoma jednostavan i lak. Mnogo više me je ‘bolela’ odluka da krenem u višemesečni proces lečenja, nego sam tok lečenja. Što se tiče tegoba, bile su kratkotrajne, lake za podnošenje i imajući u vidu moju starosnu dob, smatram da sam se brzo privikla.

Koliko je trajala terapija fiksnom protezom?

Pre postavljanja fiksnog aparata, na Stomatološkoj klinici u Novom Sadu urađena mi je reparacija kutnjaka, što je bilo neophodno za početak ortodontske terapije. Terapija gornjeg zubnog niza fiksnom protezom je trajala 16 meseci, a ispravljanje donjeg zubnog niza 13 meseci.

Šta je bilo najteže tokom nošenja fiksnog aparata?

Najteži mi je bio momenat odluke – suočavanje sa situacijom da ću nositi fiksni aparat sa 52 godine. Ta činjenica me je u najvećoj meri sputavala da počnem da se bavim ovom vrstom lečenja. Moja porodica je bila jedina koja mi je pružila apsolutnu podršku, ohrabrivši me tvrdnjama da je fiksni aparat kratkotrajno rešenje koje će mi pružiti veliku prednost u daljem procesu lečenja. Prijatelji i okruženje mi nisu dali podršku. Čak su bili veoma skeptični, podozrivi, ističući da mi tako nešto u ovim godinama nije potrebno. Srećom, tim ortodonata sa kojim sam radila i moja porodica su imali prednost u odnosu na tuđa mišljenja.

Koliko Vam je bila važna stručna podrška?

Moram priznati da su pristup i podrška Orto4u tima za mene bili gotovo presudni, jer taj proces lečenja ne traje mesec dana, već je u pitanju višegodišnja saradnja, praćenje instrukcija tima u koji sam iskreno verovala. U tom vremenskom intervalu sam definitivno shvatila da to nisu samo lekari i medicinsko osoblje koje sjajno radi svoj posao, već da sam naišla na iskren, topli prijem i prijateljstvo čime su me svakog meseca snažno bodrili da  izdržim.

Kako ste se osećali kada je došao dan skidanja fiksne proteze i onog trenutka kada ste videli svoj novi osmeh?

Kao i svako ko se dobro adaptirao i sarađivao u procesu lečenja, u jednom momentu bila sam nestrpljiva i želela sam da se proces lečenja polako privede kraju. Hrabrio me je svaki mesec jer sam lično osetila i primetila velike promene kretanja spornih zuba kroz zubnu kost. Dan skidanja proteze za mene je bio novi momenat samopouzdanja, razlog da shvatim da je sve vredelo, ceo put koji sam prošla.

Zašto je za Vas ova terapija bila važna – šta ste u zdravstvenom smislu postigli osim ispravljenog niza zuba?

Ova terapija je za mene bila ekstremno važna. Zahtevala je nekoliko timova koji su morali da se bave mojim problemom koji nije bio samo ortodontski. Podrazumevalo se da nakon završetka nošenja proteze treba da radim na protetskom postavljanju zuba na svoje mesto. Onog momenta kada je ortodontski tim uspešno završio svoj deo posla, nastupila je saradnja sa protetičarima. Oni su se izjasnili da je sada daleko lakše i jednostavnije ući u novu fazu predstojećih radova i procesa lečenja, jer je ortodontski tim odlično završio svoj deo posla. Ceo ovaj proces je bio presudan za podizanje samopouzdanja, visok nivo zadovoljstva zbog rešenog problema koji me je godinama uznemiravao i unosio izvesnu vrstu nelagode, iako sebe smatram veoma zadovoljnom osobom, ostvarenom i bez kompleksa.

Mnogi smatraju da je fiksna proteza skupa investicija. Kakvo mišljenje imate nakon terapije, da li se ulaganje  isplatilo?

Slažem se da je za mnoge pacijente fiksna proteza relativno skupa investicija, ali isto tako mislim i da mi u našim životima moramo prepoznati prioritete kada je zdravstveni i estetski momenat u pitanju. U potpunosti se isplati uložiti jer je benefit zdravlja i ličnog samopouzdanja nenadoknadiv.

Ukoliko biste bili ponovo pred istim izazovom, da li bi ga prihvatili?

Bezrezervno bih, bez čekanja, krenula u ovaj proces, smatrajući sada da je svako odlaganje samo gubljenje vremena i umanjivanje problema koji postoji.

Šta biste poručili drugim odraslim osobama koje imaju sličan problem u smislu nepravilnog rasporeda zuba?

Doktorka Biljana Reba i mlada ekipa koja radi sa njom su prema meni imali pristup kao prema svom najbližem, a u momentu strahova i nesigurnosti takvi ljudi ih otklanjaju i zbrinjavaju vas na najbolji mogući način. Odraslim osobama sa problemima sličnim mom, rekla bih da nema nerešivog problema, odnosno, da su problemi i te kako rešivi ukoliko pronađete tim profesionalaca koji iskreno želi da se bavi tim vašim problemom. Smatram da zbog nesigurnosti, strahova, nedovoljne informisanosti i nedobijanja adekvatnih informacija, mnogi odlažu ili nikad ne uđu u ovakav proces lečenja. Što se tiče finansijske podrške, ona je uvek rešiva, kada imate jasno postavljene odluke i ciljeve. Ovim putem se zahvaljujem timu Orto4U jer su za mene i u mojim godinama otvorili novu etapu želje da naučim da se smejem, usnama i nizom lepih zuba, a ne samo kao nekad – vedrim očima, poručila je Branka Funduk.

I na kraju, zašto je fiksna proteza za odrasle važna ?

Mlade osobe koje imaju problem sa nepravilnim rasporedom zuba najviše se opterećuju estetskim delom problema. To je najčešći faktor koji ih motiviše za obraćanje ortodontu. Međutim, kako godine prolaze, ukoliko se ne pristupi ortodontskoj terapiji, na red dolazi druga vrsta problema koja se odnosi na zdravlje zuba. Značajan broj osoba sa nepravilnim rasporedom zuba ima i smetnje sa žvakanjem, gutanjem, govorom. Kako starimo, dolazi do prirodnog habanja zuba, zbog čega je važno da ih pravilno čuvamo. Ako postoji teskoba u vilici i zubi naležu jedni na druge, to može uticati na zdravlje zuba jer je teško održavati higijenu četkicom i koristiti zubni konac. Plak (naslage) i bakterije se mogu  nakupljati na teško dostupnim mestima, što vremenom dovodi do propadanja zuba. Loše oralno zdravlje takođe je povezano sa drugim zdravstvenim problemima poput moždanog udara i bolesti srca.

 

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!