Marijana Supek, stomatološka sestra: Moje iskustvo sa fiksnom protezom

Najbolja preporuka za fiksnu protezu po pravilu se dobija od onih koji su upravo na taj način ispravili svoj zubni niz i dobili savršeni osmeh. U timu naše ortodontske ordinacije imamo lekare i tehničare koji su nosili ili i dalje nose ortodontske parate – fiksne proteze. Smatramo ih najboljim promoterima ortodontske struke jer svojim primerom motivišu pacijente i ulivaju dodatno poverenje u fiksnu protezu kao aparat koji pouzdano ispravlja položaj zuba i čuva ih zdravim.

Naša stomatološka sestra – tehničar Marijana Supek nedavno se oprostila od svoje fiksne proteze a iskustvo tokom nošenja danas je dragoceno za sve nas. U roku od dve godine koliko je nosila fiksnu protezu, postignut je prelep, vedar osmeh koji danas hrabri naše pacijente.

– Sa fiksnim aparatima se susrećem svakodnevno, kroz obavljanje stomatološke prakse i tako je već 13 godina. Gledajući pozitivne rezultate lečenja naših pacijenata počela sam sve više da primećujem svoj problem i da imam kompleks zbog toga. Tome je doprinela i priroda mog posla, jer su zubi prva stvar koju vidim na osobi, kaže Marijana započinjući priču o svom iskustvu sa fiksnom protezom.

Marijana Supek, stomatološka sestra – Orto4u

DONOŠENJE ODLUKE JE TRAJALO DUŽE VREME

Iako je rano uvidela značaj ortodontskih aparata, priznaje da je dugo odlagala započinjanje terapije.

– Konstantno sam prolongirala nošenje fiksne proteze zbog straha od vađenja zuba. Nakon 10 godina ohrabrila sam se zahvaljujući našoj dr Kristini Vicko koja mi je dala podršku u donošenju odluke. Odmah nakon toga uradila sam svu neophodnu pripremu za postavku aparata koja je podrazumevala popravke i vađenje zuba.

U Marijaninom slučaju, razlog za stavljanje proteze je bio prvenstveno iz zdravstvenih a onda i iz estetskih razloga. Zubi su bili u teskobi, zbijeni i postavljeni u napravilan položaj zbog čega je bilo otežano pravilno održavanje higijene zuba. Kaže i da je zbog zbijenog niza zuba često imala problem sa karijesom iako je brižljivo vodila računa o higijeni.

– Iako na tržištu postoje razni načini za ispravljanje položaja zuba, ja sam se odlučila za fiksni ortodontski aparat zbog njegove efikasnosti, odnosno zbog toga što je ‘zalepljen’ za zube i sila koja povlači i ispravlja zube je konstantna.

Prilikom odabira izgleda aparata, odlučila se za metalne brekete. Estetika joj, kaže, nije bila toliko bitna. Više je bila usredsređena na gumice u raznim bojama koje se menjaju na svakoj kontroli i koje su njenu protezu učinile modnim detaljem.

POSTAVLJANJE PROTEZE – POČETAK DVOGODIŠNJE TERAPIJE

– Vađenje zuba mi nije bilo toliko traumatično kao što sam mislila. Naravno nije prijatno, ali je bitno da ne boli. Par dana nakon vađenja zuba došlo je vreme za postavku aparata. Dva dana pre stavljanja proteze postavljene su mi gumice između bočnih zuba koje su stvarale blage neprijatnosti na zagriz odnosno prilikom žvakanja hrane. Kada je došao dan za postavljanje proteze bila sam jako uzbuđena. Bez obzira što se svaki dan susrećem sa tim, bila je potpuno druga priča sada kada sam se našla u ulozi pacijenta. Kada su mi postavili protezu, skinuli ekarter (plastiku koja pravi distancu između obraza i zuba) imala sam osećaj kao da mi je bodljikava žica nalepljena na zube. Osećaj je bio baš, baš čudan. A onda kada je došao red da se postavi žica koja u stvari vrši ispravljanje, imala sam osećaj da će mi isčupati zube. Vremenom je taj osećaj slabio i nije bio tako traumatičan je sam znala šta me očekuje, opisala je Marijana detaljno čin postavljanja fiksne proteze.

– Što se tiče privikavanja na aparat, nisam imala posebnih problema. Bolelo je par dana, ali to nije bio bol koji ne može da se prevaziđe analgetikom. Nisam puno menjala način ishrane, samo sam bila pažljivija sa tvrdom hranom – izbacila sam sve što je lepljivo ili jako tvrdo. Pored svrhe koju je imala, protezu sam doživljava kao nakit koji sama kreiram iz meseca u mesec.

 

SKIDANJE FIKSNE PROTEZE I DAN ZA PAMĆENJE

Rezulati su bili vidljivi već nakon par meseci. Nisu odmah svi zubi bili poslagani u pravilan niz, ali se jasno videla promena njihovog položaja.

– Postoji nekoliko faza lečenja, a u jednoj od tih faza se čini da su zubi još gore postavljeni nego što su bili. Ali, to je normalan tok terapije. Protezu sam nosila dve godine. Kada sam je skinula, nisam mogla da se prepoznam u ogledalu. Bila sam presrećna – sve ono što sam očekivala je ispunjeno. Osmeh mi je bio lepši i mogla sam bez problema da operem površinu svih zuba, kaže Marijana prisećajući se završetka terapije fiksnim aparatom.

– Svakome od mojih prijatelja koji imaju ortodontski problem preporučujem stavljanje fiksnog aparata Iz razloga što rešava više problema sa zubima koji se mogu pogoršavati s godinama. Nošenje fiksnog aparata je ulaganje za ceo život i svo strpljenje i disciplina u toku terapije na kraju se isplate.

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!