Fluorizacija zuba – važan postupak nakon skidanja fiksne proteze

Fluorizacija zuba je jedan od postupaka koji se preporučuje nakon skidanja fiksnog aparata (proteze).

Reč je o potpuno bezbolnom postupku koji se vrši na kraju terapije – nakon skidanja fiksne proteze, kako bi se izvršila remineralizacija zubne gleđi (jačanje mineralnog sastava) na onim mestima na kojima su se nalazile bravice (breketi).

fluorizacija zuba

ŠTA JE FLUOR I ZAŠTO JE VAŽAN NAKON ORTODONTSKOG TRETMANA?

Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Istraživanja su pokazala da je najbolji način za prevenciju karijesa upotreba fluora iz više različitih izvora. Paste za zube sa fluorom kao i rastvori za ispiranje usta na bazi fluora predstavljaju način na koji može adekvatno da se prevenira karijes kod pacijenata koji nose fiksne proteze. Imperativ u prevenciji karijesa je svakako adekvatno mehaničko održavanje oralne higijene sa četkicama i pastom za zube. Kao dodatna mera prevencije karijesa i remineralizacije gleđi je lokalna aplikacija visokokoncentrovanih fluorida koja se radi u našoj ordinaciji nakon skidanja fiksnog aparata. Remineralizicaja gleđi je poželjna nakon skidanja fiksnog aparata jer je u toku postavke istog zbog uspostavljanja adekvatne veze između zubai breketa neophodno izvršiti demineralizaciju gleđi sa ortofosfornom kiselinom koja narušava integritet gleđi procentualno prilbližno 2.5% od ukupne njene debljine. Ovaj gubitak minerala se anulira upravo primenom fluora.

ČESTO POSTAVLJANO PITANJE: „DA LI FIKSNA PROTEZA OŠTEĆUJE ZUBE?“

Ukoliko se detaljno poštuju protokoli održavanja oralne higijene koje svaki pacijent dobije nakon postavke fiksnog aparata, u tom slučaju fiksna proteza ne dovodi do oštećenja zuba, međutim ukoliko higijena nije besprekorna, fiksni aparat predstavlja pogodno mesto za retenciju hrane i dentalnog plaka što dovodi do demineralizacije gleđi i posledičnog karijesa.

Aplikovanje fluora je potpuno bezbolno. Pacijent zagriza aplikatore napunjene gelom držeći zube uronjene u gel četiri minuta nakon čega isto toliko ispljuvava gel bez ispiranja. Postupak je nakon toga gotov, a pacijentima se preporučuje da u naredna dva sata ne unose hranu i piće kako bi se fluor maksimalno ugradio u zubnu gleđ.

Dr Zoran Knežević, Orto4u

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!