Uspešno lečenje gingivalnog osmeha (gummy smile)

Lep osmeh predstavlja imperativ u savremenom društvu. Upravo je beli, blistavi niz zuba ono što nam privlači pažnju na „selfi“ fotografijama koje su i dalje u trendu. Isticanje lepog, pre svega prirodnog osmeha, deo je i naše radne svakodnevnice. 

Iako ponekad nije lako doći do savršenog osmeha, to nije nemoguće. Čak i ona stanja za koja se misli da nema pomoći, uspešno smo ispravljali i unapređivali.

GINGIVALNI OSMEH (GUMMY SMILE)

Estetski lep osmeh zavisi od harmonije tri anatomske strukture – zuba, usana i desni. Prekomerna vidljivost desni prilikom osmeha, takozvani “gummy smile”, je sve češća primedba sa kojom se susrećemo u praksi.

Kada pacijent ciljano definiše prekomernu vidljivosti desni kao glavni uzrok dolaska na pregled, stomatolog ili ortodont treba da prepozna i determiniše prirodu i poreklo problema. Ono što je vrlo važno, treba jasno razgraničiti „gummy smile“ dentalnog i skeletnog porekla jer je terapijski pristup potpuno drugačiji.

Gummy smile gingivalni osmeh
Ortodontskim tretmanom fiksnim aparatima rešen je problem gummy smile

Vidljivost desni zavisi od odnosa gingive i gornje usne. Ortodonti definišu estetski prihvatljivu granicu vidljivost desni od tri milimetra prilikom osmeha kod žena, a kod muškaraca jedan milimetar i manje. Cilj tretmana je smanjiti vidljivost desni ispod tri milimetra. Međutim, pre tretmana je neophodno razumeti uzrok gingivalnog osmeha.

Postoje nekoliko različitih uzroka i kada se oni ne dijagnostikuju tačno, može se upasti u zamku izbora pogrešnog tretmana koji neće dati zadovoljavajući rezultat.

Uzroci gummy smile-a su različiti: kratka gornja usna koja ne prekriva desni, hipermobilna gornja usna, prekomerni vertikalni rast gornje vilice, prekomerna erupcija gornjih zuba, atricija – prekomerno trošenje zuba, što čini zube kraćim i uzrokuje disbalans odnosa desni i usana..

METODE ZA TRETMAN GINGIVALNOG OSMEHA

Ukoliko je problem dentalne prirode, odnosno ukoliko su u pitanju prekomerno iznikli zubi, tada ga rešavamo fiksnim aparatima uz „pokret intruzije zuba“ – pokretom zuba ka gore, pri čemu desni prate pomeranje zuba i povlače se na gore. Kao rezultat, smanjuju vidljivost desni pri osmehu.

Ukoliko je problem prekomerni vertikalni rast maksile (gornje vilice), problem se rešava ortognatom hirurgijom, saradnjom ortodonta i maksilofacijalnog hirurga koji ima zadatak da hirurškim tretmanom pomeri kost gornje vilice na gore.

gummy smile gingivalni osmeh

gummy smile gingivalni osmeh
Faze ortodontskog tretmana intruzionim lukovima i rezultat – rešen problem gummy smile

U situaciji kada su krunice kratke (kratki, sitni zubi), produženje kliničke krune je zadatak parodontologa koji hirurškom metodom pomera nivo desni.

Ukoliko postoji problem hipermobilnosti gornje usne ili kratke gornje usne, prethodne metode neće dati dobar rezultat. Za rešavanje tih problema postoje estetske metode za korekciju primenom estetskih filera, koji se ubrizga u mišiće gornje usne, međutim taj efekat je privremen zbog čega je tretman potrebno ponavljati nakon 3-6 meseci. Takođe hirurška metoda korekcije pripoja mišića usana rešavaju problem hipermobilnosti usne i to je invazivno, ali trajno rešenje problema.

Ukoliko imate gingivalni osmeh (gummy smile) naši lekari će vam nakon besplatnog pregleda dati stručno mišljenje i predlog terapije.

Dr Kristina Vicko, Orto4u

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!