Individualni pristup svakom pacijentu je naša prednost

Ukoliko bismo morali da izdvojimo princip koji je u današnje vreme u ortodonciji najvažniji, svakako bi to bio individualni pristup pacijentu. To je princip koji negujemo od početka rada naše ordinacije „Orto4u“. Individualni pristup je danas naročito važan zbog pojave novih rešenja na tržištu koja za pacijente sa nepravilnim položajem zuba ne moraju uvek biti efikasna, naprotiv. Neka rešenja mogu pacijenta da vrate na početak terapije i da mu tako oduzmu dragocene dve godine, koliko u proseku traje nošenje fiksnog aparata.

– Strogo poštujemo tradicionalnu ortodontsku praksu, i bez obzira na savremeno doba u kome živimo, smatramo je nepogrešivom i izuzetno preciznom, kaže dr Biljana Reba, specijalista ortopedije vilica.

– Individualni pristup podrazumeva uzimanje dijagnostičkog materijala, odnosno fotografisanje vilica pacijenta, uzimanje otisaka na osnovu kojih tehničar izrađuje radne modele, OPT snimak (ortopantomogram) i na osnovu toga izrađujemo individualni plan terapije za tog pacijenta. Sve što smo dobili kao dijagnostički materijal ne ocenjujemo iskustveno, na osnovu posmatranja, već pristupamo izračunavanju kako bismo došli do precizne terapije. Skoncentrisani smo na individualne dimenzije alveolarnog luka u koji su usađeni zubi. To činimo tako što smo prethodno pripremili individualnu mapu na kojoj smo iscrtali dimenzije koje pacijent poseduje u svojim ustima i na osnovu toga savili lukove koje ćemo postaviti u usta. Sve vreme se vodimo dimenzijama koje nam pomažu da adekvatno pomeramo zube u isplaniranom pravcu. Pacijentu saopštavamo plan terapije i dogovaramo se o saniranju eventualnih kvarova, promeni kompozita (plombi), uklanjanju karijesa, a posebna stavka je vađenje pojedinih zuba. Vađenje zuba je indikovano kod onih pacijenata koji imaju teskobu u vilici, jer samo na taj način možemo da napravimo prostor za pomeranje i stavljanje u pravilan položaj svih preostalih zuba, kaže dr Reba.

Individualni pristup i pravljenje lukova (elemenata fiksne proteze) razlikuje se od drugog pristupa kakav se poslednjih godina sreće u ortodontskoj praksi i podrazumeva upotrebu standardnog luka koji se može kupiti na osnovu parametara da li je lice usko, srednje ili široko i koji se nakon toga mogu koristiti u lečenju bilo kog pacijenta.

OPASNO ŠIRENJE INFORMACIJA KOJE PACIJENTE DOVODE U ZABLUDU

Trend reklamiranja rešenja koji problem rešavaju brzo i efikasno prisutan je i u ortodonciji.

– Nisam protiv novih trendova ako oni donose napredak i ne prave štetu. Suština rada ortodonta je upravo ta, da ne napravi štetu uz već postojeći problem. A štetu ne možemo da napravimo ako prilikom ispravljanja zuba poštujemo biološke granice. Na taj način zubi neće ići van kosti koja je genetski predodređena odnosno biološki definisana kod pacijenta. Sa standardnim lukovima koji se ne prave na osnovu dimenzija uzetih od određenog pacijenta već se prave, kako sam rekla, u vidu nekoliko modela, postoji veća mogućnost da se greška napravi. Danas se pribegava brzim, instant rešenjima, ali u ortodonciji to ne bi smelo da bude stvar mode, nego isključivo stvar škole. Škola koja zagovara individualni pristup pacijentu i izradu fiksnih proteza na osnovu izračunatih dimenzija je postojala i pre 100 godina. U izvođenju nekih procedura lekari su nekada bili pedantniji. Nama je tehnologija strahovito pomogla u smislu obezbeđivanja komfora pacijentu, pa i to da fiksna proteza danas lepše izgleda, da budemo bolje organizovaniji, sve to nam je tehnologija pružila i za to smo zahvalni. Ali, znanje i pedantnost koju su nekada lekari poklanjali pacijentu, u današnje vreme se ipak malo gubi. Ja pripadam školi koja se zalaže za to da se pacijent gleda kroz biološku prizmu, kategorična je dr Biljana Reba.

Nova i brza rešenja poput estetske proteze, standardnih lukova i samoligirajućih breketa propagiraju i takav pristup da se pojedini zubi ne vade kako bi se napravio prostor za raspoređivanje ostalih zuba koji su u nepravilnom položaju.

Izrada individualne mape na osnovu uzetih mera

-Oni koji podržavaju takve opcije navode da mi, ortodonti-bioinženjeri, nepotrebno insistiramo na vađenju zuba te da ih onda „vučemo tamo gde ne treba“. Smatraju da se svakim ortodontskim pomeranjem zuba stvara kost. A to se u stvari ne dešava, ako idemo preko bioloških granica. Ja sam protiv tih novih rešenja, jer je to protiv biologije i čak je i naučno dokazano. Međutim, u današnje vreme je komercijala jako moćna, a stručnjak treba da prati isključivo naučne dokaze, a ne reklame, kaže dr Reba.

„Ideja da se bez vađenja zuba dobija neki dobar terapijski rezultat, ne pije vodu kod velikih teskoba“, smatra dr Biljana Reba

VRAĆANJE NA POČETAK UMESTO ZAVRŠETKA TERAPIJE

U našu ordinaciju „Orto4u“ dolaze i takvi pacijenti koji su privučeni reklamom pribegli brzom rešenju, te su se, umesto da skrate period nošenja standardne proteze za par meseci kako se obično reklamira, vratili na početak problema.

– Ne podrazumeva svako nošenje fiksne proteze i obavezno vađenje zuba. To se radi kod velikih teskoba. Ideja da se bez vađenja zuba dobija neki dobar terapijski rezultat, ne pije vodu kod velikih teskoba. Neretko imamo takvog pacijenta koji je sa standardnim lukovima koji se prodaju trebao da bude na kraju terapije, međutim, zubi su se izbacili iz kosti prema napred. Zub se mora izvaditi onda kada postoje limiti, ne može se nešto gurati po svaku cenu ako ne postoji prostor za to. Ako se ne vade zubi a vrši se ekspanzija, gubi se kost u predelu fronta, nauka je to dokazala. I takav pacijent koji je sa standardnim lukom bio na kraju terapije, kod mene je na početku terapije sa individualnim lukom. Na početku terapije što znači da smo mu izvadili zube i da ćemo ih zahvaljujući dobijenom prostoru dovesti u neke druge uglove, njegove prirodne okvire, koji prave sklad, pojašnjava dr Biljana Reba.

U ordinaciji „Orto4u“ vodi se računa o poštovanju prirodnih limita. Samo na osnovu njih i uzetih dimenzija, savijaju se individualni lukovi za svakog pacijenta.

Individualni, izvijeni element na čeličnoj žici primenjen za retrakciju očnjaka koji je van niza zubnog luka

Na kraju, pacijenti uprkos prihvatanju instant rešenja u prvi mah, kasnije, u razgovoru sa ortodontom koji nudi individualno rešenje, menjaju mišljenje.

– Svaki čovek koji je zainteresovan za rešavanje svog problema i te kako razume kada mu se posveti pažnja i detaljno objasni šta je najbolje za zdravlje i izgled njegovih zuba, poručila je dr Reba.

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!