Ispravljanje zuba fiksnom protezom kod odraslih (VIDEO)

Anđelki A. je fiksni aparat postavljen kada je imala trideset četiri godine. Upornošću i čvrstom disciplinom dve i po godine po završetku terapije rešen je problem izraženog nesklada vilica i nepravilnog položaja zuba. Postignut je pravilan zagrižaj a lep osmeh bio je nagrada i za tim naše ordinacije koji je posvećeno pratio pacijentkinju tokom cele terapije.

Osim što je bila dragi pacijent, Anđelka je postala i primer za svakog narednog pacijenta ordinacije „Orto4u“ koji je dolazio sa dilemom da li u srednjim godinama može da popravi stanje vilice i položaj svojih zuba.

Odnosi vilica i zuba pre početka terapije
Profil lica pre početka terapije

Ovakav odnos vilica je kod naše pacijentkinje bio prisutan još od detinjstva. Kako nepravilnost nije rešavana u detinjstvu a godine su prolazile, problem je postao sve izraženiji. Zagrižaj je bio dubok, distalan (pomeren unazad) i kao takav nepotpuno funkcionalan.

– Estetski mi nikada nije smetalo to što su prednji zubi bili istureni u odnosu na donju vilicu. Vremenom je nesklad postao izraženiji, donji zubi su praktično počeli da udaraju u nepce. Tvrđu hranu nisam mogla da jedem, na orašaste plodove nisam ni pomišljala. Stomatolog mi je rekao da moje stanje više nije pitanje estetike, nego da problem moram da rešim zbog zdravlja. Mislila sam da je kasno da počnem da nosim fiksnu protezu, ali ispostavilo se da nisam bila u pravu. Kada mi je doktorka objasnila tok terapije i kakve rezultate mogu da očekujem, u meni su preovladale volja i istrajnost da rešim višedecenijski problem. Donela sam odluku da budem maksimalno disciplinovana i u tome istrajavam i danas dok nosim zaštitne folije, kaže Anđelka A. prisećajući se perioda u kome je donosila važnu životnu odluku.

Poboljšan položaj vilice i izgled lica po završetku terapije
Osmeh kao nagrada – Anđelka A. na kraju terapije

Kod ovakvih slučajeva gde najpre postoji potreba za ispravljanjem nepravilnosti vilice a zatim i protetskom nadoknadom nedostajućih zuba, tim lekara i tehničara „Orto4u“ pravi precizan cilj terapije u saradnji sa kolegama drugih specijalnosti.

-Naš tim je bio zadužen za pozicioniranje zuba u optimalan položaj. Kod Anđelke smo imali slučaj rasteresite protruzije gornjih zuba odnosno izbačenost gornjih prednjih zuba sa razmacima. Takva nepravilnost po pravilu dovodi do izbačenosti usana i pogoršanja profila lica. Na prvom mestu je bila ortodontska rehabilitacija zagrižaja, nakon čega smo mogli da planiramo i protetsku nadoknadu koja dolazi tek po završetku ortodontske terapije, kaže specijalista ortopedije vilica dr Biljana Reba.

NOŠENJE FIKSNE PROTEZE U SREDNJIM GODINAMA

U početku nije bilo lako, kaže naša sagovornica. Fiksnu protezu gotovo i da nije osetila ali je bila svesna pomeranja zuba.

– Bilo mi je teško da žvaćem hranu dok se nisam navikla. Zubi su bili pod pritiskom, međutim sve se to prevaziđe. Ja sam bila psihički spremna na sve što me čeka i ispred sebe sam imala sliku vilice kakvu želim, ispravnog zagrižaja i pravilnog niza zuba. Svakim danom bila sam bliže svom cilju. I danas kada bih bila pred istim izazovom, bez razmišljanja bih pristala na sve. Kada mi je doktorka rekla da je neophodno da se pre postavljanja fiksne proteze izvadi zub jer u vilici postoji teskoba, bez razmišljanja sam pristala. Znala sam već tada da sam u sigurnim rukama i da će uspeh jednako zavisiti od stručnosti tima koji me vodi i moje discipline. Mi smo zajedno taj ispit uspešno položili, kaže kroz osmeh naša pacijentkinja.

Zagrižaj na početku i u toku ortodontske terapije, slika 1. i 2.

A onda, nakon dve i po godine došao je trenutak da se fiksna proteza skine. Za pacijentkinju dan koji nikada neće zaboraviti, za naš tim satisfakcija kao najvrednija nagrada.

– Ja sam imala sreću da po preporuci dođem do ordinacije „Orto4u“. Nije ovo nikakva reklama, dobrom lekaru to nije potrebno. Ja sam zadovoljni pacijent koji je imao sreću da po preporuci naiđe na tim koji je sve vreme brinuo. U svakom momentu sam mogla da ih nazovem ili da dođem i dobijala bih uslugu ili koristan savet. Možda neko ko nije nosio fiksnu protezu to ne može u potpunosti da razume, ali za moju istrajnost i disciplinu njihova podrška je bila presudna, priča naša zadovoljna pacijentkinja.

Anđelka A. danas redovno nosi zaštitne folije a briga o zdravlju zuba je nešto što nikada ne dovodi u pitanje.

VIDEO: Ispravljanje zuba fiksnom protezom kod odraslih

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!