Mere zaštite i nakon ukidanja vanrednog stanja – bezbednost pacijenata i zaposlenih na prvom mestu

Iako će ukidanje vanrednog stanja već od sutra doneti značajnu relaksaciju strogih mera koje su bile na snazi poslednjih mesec i po dana, to nije znak da je opasnost od infekcije virusom Covid-19 u potpunosti prestala. Ublažavanje mera ne podrazumeva i prekid poštovanja protokola za pojačanu zaštitu zdravlja u onim profesijama u kojima je neophodan direktan kontakt među osobama, a u koje spada i ortodoncija.

Pojava virusa u ljudskoj populaciji i opasnost od infekcije u našoj ordinaciji su shvaćeni ozbiljno. Za nas je to bio poziv da se prilagodimo novom načinu rada uz uvođenje novih protokola uz pomoću kojih se mere zaštite pacijenata i zaposlenih podižu na znatno viši nivo. Period vanrednog stanja iskoristili smo da se obučimo za rad u drugačijim uslovima i da obezbedimo aparate, dezinfekciona sredstva i specijalnu zaštitnu opremu. Cilj je bio da spremno dočekamo ukidanje vanrednog stanja kako bismo osim hitnih slučajeva nesmetano mogli da primimo i sve ostale kategorije pacijenata.

– Vanredno stanje jeste ukinuto, ali u našoj ordinaciji su na snazi takve mere kao da je epidemija u punom jeku. Sa merama zaštite ne smemo popuštati sve dok ne budemo dobili informaciju da opasnost od infekcije virusom Covid-19 više ne postoji. Zdravlje naših pacijenata i zaposlenih je na prvom mestu i u tom pravcu smo usvojili novi protokol. Osim standardne dezinfekcije prostorija uveli smo germicidne lampe koje tokom noći vrše sterilizaciju ordinacije. Provetravanje prostorija je obavezno više puta u toku dana. Veoma je važno da imamo stalni izvor svežeg vazduha. Kada bude nastupio period visokih spoljnih temperatura, svi klima uređaji će biti opremljeni medicinskim filterima a prethodno će biti izvršen kompletan servis, čišćenje i pranje unutrašnjih i spoljnih jedinica. Podovi se tretiraju preparatima na bazi hlora, a posebna pažnja se posvećuje sterilizaciji instrumenata i odlaganju medicinskog otpada. Više puta u toku dana dezinfikuju se one površine koje najviše dodirujemo – kvake, telefoni i računari, pojašnjava specijalista ortopedije vilica dr Biljana Reba.

Obavezni deo novog protokola čini i zaštita lekara. Lekari i stomatološke sestre ne smeju da nose nakit u toku radnog vremena. Pre dolaska u ordinaciju imaju obavezu da izmere telesnu temperaturu. Tim „Orto4u“ opremljen je hirurškim maskama, kapama, vizirima, rukavicama, uniformama i kaljačama za jednokratnu upotrebu.

PRAVILA PONAŠANJA PACIJENATA PRI DOLASKU U „ORTO4U“

Novonastala situacija donela je promene i u načinu zakazivanja pregleda. Više neće biti mogućnosti da u čekaonici u isto vreme bude veći broj pacijenata kao ni njihova pratnja, kako je to ranije bilo.

U ordinaciju primamo po dva pacijenta u odvojene prostorije. Pacijent treba da zna da se po ulasku dezinfikuju đonovi obuće. Uveli smo obavezno merenje telesne temperature. Ukoliko je temperatura viša od 37,3 stepena a zatim se isti rezultat ponovi i pri drugom merenju, to za nas predstavlja alarm za mogućnost infekcije i signal da treba da izolujemo pacijenta i pozovemo dežurnu službu. Oni koji nemaju povišenu telesnu temperaturu treba da operu i dezinfikuju ruke, da dezinfikuju usta 3% hidrogenom, a zatim da popune epidemiološki karton čime potvrđuju da su spremni za početak ortodontske intervencije. Nakon toga pacijent ponovo mora da opere ruke i da navuče rukavice za jednokratnu upotrebu. Tako pripremljen ulazi u ordinaciju gde ga u punoj zaštitnoj opremi dočekuje lekar, kaže dr Reba.

POPUŠTANJE MERA OTVARA VRATA ORDINACIJE ZA SVE PACIJENTE

Naša ordinacija je u prethodnih mesec dana vršila prijem onih hitnih slučajeva kod kojih je došlo do slamanja delova fiksne proteze jer u tim situacijama može doći do povreda mekih tkiva na obrazima ili u unutrašnjosti usana.

Tek u poslednjih nekoliko dana na red su došli svi oni pacijenti tokom čijeg pregleda nije bilo potrebe za korišćenjem aerosola. Tu spadaju pacijenti koji su započeli ortodontsku terapiju i koji mogu doći radi dogovora oko daljeg lečenja. Takođe, moguć je prijem i onih pacijenata koji dolaze na prvi pregled prilikom kog lekar -kliničar uzima dijagnostički materijal.

Jasno je da ortodoncija ne spada u hitne stomatološke intervencije, ali neophodnost ove vrste lečenja svakako postoji. Uz sve mere zaštite koje sam pomenula, možemo nesmetano da radimo prilagođeni novoj situaciju. S obzirom na to da ćemo u ordinaciju u isto vreme primati najviše dva pacijenta, da bismo svima pružili uslugu, moraćemo duže da radimo, da smanjimo pauze tokom dana i produžimo rad subotom. Dobrom organizacijom i visokim merama zaštite vraćamo ovaj posao u ritam koji je najpribližniji radu ordinacije pre nastanka epidemije, kaže dr Biljana Reba.

Radno vreme naše ordinacije od četvrtka, 7. maja biće: radnim danima od 9 do 19h i  subotom od 9 do 12h.

Za zakazivanje pregleda na raspolaganju su brojevi 021/66-131-68 i 066/66-131-68. Oni pacijenti kojima ponestanu gumice za fiksne proteze mogu se najaviti i u dogovoreno vreme doći ispred ordinacije da preuzmu iste. Za lica koje dolaze u pratnji pacijenata uskoro ćemo obezbediti klupe za sedenje ispred ordinacije.

NASTAVAK RADA SA PACIJENTIMA U VRBASU, BAČKOJ PALANCI I BEČEJU

„Orto4u“ tim od 13. maja nakon pauze zbog epidemije virusa Covid-19 nastavlja obavljanje pregleda u partnerskim stomatološkim ordinacijama. Preglede ćemo obavljati po sledećem rasporedu: ordinacija “Jović” (Bačka Palanka) 13. maj, ordinacija “Baletić” (Vrbas) 16. maj, ordinacija Đilas (Bačka Palanka) 20. maj i ordinacija “Žikić” (Bečej) 23. maj.

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!