Dr Biljana Reba: Sve veći broj pacijenata zainteresovanih za fiksne proteze

Pojava interneta i društvenih mreža poslednjih godina značajno doprinosi popularisanju lepog osmeha. Razvijanjem onih društvenih mreža poput Instagrama kod kojih je fotografija primarna, pravilan niz belih zuba postao je preko noći imperativ. Popularizaciji besprekornog osmeha doprineli su i brojni edukativni tekstovi iz oblasti ortodoncije koji se plasiraju putem onlajn medija i blogova. Zahvaljujući tome, tinejdžeri prepoznaju potrebu da iz estetskih razloga isprave nepravilno raspoređene zube, a tu je i veliki broj roditelja koji danas, više nego ranije, imaju svest o tome da je pravilan raspored zuba kod njihove dece preduslov za pravilan govor, gutanje i žvakanje.

Takav trend rezultirao je konstantnim povećanjem broja pacijenata u našoj ordinaciji. Dr Biljana Reba, specijalista ortopedije vilica, kaže da je ovakvo vreme u kome populacija vodi računa o zdravlju, rasporedu i izgledu zuba, moralo doći.

Dr Biljana Reba je osnivač Specijalističke stomatološke ordinacije Orto4u
Dr Biljana Reba, specijalista ortopedije vilica „Orto4u“

– Napredovanjem tehnologije i društva, stvari se menjaju i u našoj praksi. U današnje vreme zaista imamo veći broj pacijenata nego što je to bilo pre desetak i više godina. Svedoci smo toga koliko je važno voditi računa i o estetici, ali i o zdravlju. Za to su zaslužni višestruki faktori. Ako gledamo struku, danas smo bolje organizovani i može se reći da nas ima više, pa se samim tim trudimo da međusobno komuniciramo, da edukujemo pacijente. Opšti stomatolozi obično prepoznaju problem, upućuju decu kod nas specijalista a onda mi taj problem rešavamo na onom nivou koji nam i znanje i tehnologija omogućavaju. Što se tiče informacija koje se plasiraju putem medija i interneta, to je veoma učestalo. Mladi se informišu putem društvenih mreža i mi već znamo kako oni analiziraju sebe kroz takozvane „selfije“. U njihovom svetu je postalo nedopustivo imati krive zube, malo veći nos ili neki drugi fizički nedostatak, što se u ranijem periodu nije tako strogo definisalo. Međutim, ono što je važno a nezavisno je od estetike, nama koji se bavimo ortodoncijom, ipak je najviši cilj da ispravljanjem zuba postignemo funkciju, da poboljšamo kvalitet mastikatornog aparata, da osoba može kvalitetnije da žvaće, da kvalitetnije održava čistoću i zdravlje zuba, kaže dr Reba.

Činjenica je da je, pored interneta i medija, svaki ispravljeni niz zuba preporuka za bar još jednog novog pacijenta. Da li je pored dece i mladih, više motivisana i populacija starija od 35 godina?

Dr Biljana Reba: Rekla bih da je došlo do povećanja broja pacijenata iz obe populacije – i kod mlađih od tridesetak godina, i kod onih starijih. Roditelji su sada više upućeni na to da decu šalju na preglede, dolaze unapred informisani o neophodnosti postavljanja mobilnog ili fiksnog aparata, a isto tako i pacijenti stariji od 35 godina sve više shvataju da su „biološka“ rešenja mnogo bolja od protetskih kojima se u ranijem periodu pribegavalo pri korekciji izgleda i rasporeda zuba. Suštinski gledano, bolja informisanost dovodi do toga da imamo zastupljenu i populaciju u mlađem i u onu u kasnijem uzrastu.

DA LI SU FIKSNE PROTEZE SKUPA INVESTICIJA ?

Kada se pomenu fiksne proteze mnogima to zvuči kao skupa i nedostižna investicija. Međutim, rešavanje niza problema koji nastaju kod gusto zbijenih zuba kada zubi naležu jedan na drugi, moglo bi na duže staze predstavljati mnogo veći izdatak. Kako to struka tumači, da li se nošenje fiksnog aparata isplati?

Dr Biljana Reba: U našu ordinaciju „Orto4u“ dolaze i oni pacijenti sa malim estetskim greškama koje žele da isprave ne bi li položaj zuba doveli do savršenstva. Međutim, naša primarna ciljna grupa jesu oni pacijenti koji zbog nepravilnog položaja zuba imaju problem da odgrizu hranu, problem učestalog karijesa, zatim pacijenti kojima je parodontopatija već načela tkiva, kao i oni pacijenti koji imaju stalnu potrebu da skidaju kamenac jer se kod takvih zuba često dešava retencija tvrdih naslaga. Recimo, ukoliko postoji parodontopatija u kombinaciji sa nepravilnim rasporedom zuba i neadekvatnim zagrižajem zbog koga su zubi prilikom odgrizanja i mlevenja hrane loše opterećeni, onda u takvoj situaciji zubi zaista imaju šansu da propadaju i da se parodontopatija razvija u bržem ritmu nego što bi to bilo da su zubi dobro postavljeni. Takav i ostale probleme koje sam navela možemo preduprediti ređanjem zuba u pravilan položaj i dovođenjem vilice u adekvatne položaje. Osim toga, nošenjem fiksne proteze i ispravljanjem položaja zuba samo lice pacijenta dobija potpuno drugačiji izraz i drugačiji izgled.

Kako se nepravilan raspored zuba i vilice koje su u disfunkciji odražavaju na govor, gutanje i žvakanje?

Dr Biljana Reba: Verujem da svako od nas poznaje bar jednu osobu koja ne može razgovetno da izgovori slova dentalnih suglasnika s, z, c i to je vezano upravo za položaj zuba. Ukoliko neko ima otvoreni zagrižaj i ne može da izgovori slovo s, mi se prvo pobrinemo da anatomski napravimo takve prilike da se zubi adekvatnije poređaju, a kasnije logoped nastavlja da radi sa tim pacijentom učeći ga da izgovara suglasnike. Funkcija žvakanja u velikoj meri može da bude ometena usred nepravilnog položaja zuba ili vilica. Isto važi i za funkciju gutanja. Nakon adekvatne ortodontske terapije svi navedeni problemi koji svakodnevno ometaju pacijenta, uspešno se rešavaju.

U kojoj meri dovođenje zuba u pravilan raspored može da utiče na povećanje samopouzdanja pacijenta?

Dr Biljana Reba: Pravi odgovor na to pitanje bi bio prizor pacijenta u danu u kome skidamo fiksnu protezu posle perioda nošenja od oko dve godine. Svakog dana radim sa 30-40 pacijenata i zaista sam u prilici da ispratim njihov period „odrastanja“ i to mi daje pravo da kažem da ispravljenje zuba zaista utiče na njihovo samopouzdanje. Kroz naša viđanja tokom pregleda, trudimo se da pacijentu uvek pružimo informaciju da takav novi izgled i nova funkcija unapređenja zdravlja sigurno znače napredak za njih. A od njih nam kasnije stižu povratne informacije o tome da nakon ispravljanja zuba imaju više hrabrosti da konkurišu i započinju neke poslove, da ostvaruju socijalne kontakte, i na kraju krajeva da imaju onaj lep i besprekoran osmeh o kome smo na početku pričali.

Dr Biljana Reba postavlja pacijentu fiksnu protezu u ordinaciji Orto4u
Biografiju dr Biljane Reba, osnivača Specijalne stomatološke ordinacije pogledajte OVDE

DR. BILJANA REBA: „ZUBE TREBA SAČUVATI ZDRAVIM, SAVETUJEM BIOLOŠKO REŠENJE“

U današnje vreme se dosta popularišu viniri kao jedna od mogućnosti da se na brz način reši problem nepravilnog rasporeda zuba. Šta biste Vi kao ortodont rekli za takve opcije?

Dr Biljana Reba: Mi stomatolozi imamo svoje specijalnosti koje smo izabrali na osnovu onoga u šta verujemo. Ja verujem u položaj zuba. Verujem u to da svaki rotirani zub treba postaviti u pravilan položaj a ne u to da nepravilnost treba kompenzovati vinirima. Stomatolog koji radi vinire verovatno misli drugačije. Svaki pacijent ima pravo da u današnje vreme izabere ono što njemu odgovara. Kao ortodont uvek savetujem biološko rešenje, odnosno da se nešto dovede pre svega u dobar položaj, što doprinosi boljoj funkciji ali i estetici.

Primetno je da iz godine u godinu raste broj pacijenata iz Novog Sada koji poverenje poklanjaju timu lekara „Orto4u“? Pored Novog Sada, značajan broj pacijenata je i iz obližnjih mesta. Na koji način dolaze do vas?

Dr Biljana Reba: Pacijenti na različite načine dolaze u ordinaciju „Orto4u“. Pravili smo statistiku i došli smo do zaključka da veći broj pacijenata dolazi preporukom, a nešto manji broj njih posredstvom interneta. Mislim da pacijenti u našoj ordinaciji osećaju sigurnost. Tu sigurnost dugo gradimo kroz kontinuiranu edukaciju u koju puno ulažemo. Naši lekari i sestre su u stalnom procesu usavršavanja. Takođe, pacijentima smo vremenski dosta posvećeni – ordinacija radi ceo dan, od 9 do 19 časova. To je veoma značajno, naročito kod dece koja su u fazi privikavanja na fiksnu protezu jer tada možemo da očekujemo upite roditelja ili vanredni pregled. Naša ordinacija u svom radu koristi isključivo sertifikovani materijal, nikada reciklirani. Koristimo nove tehnologije, analize radimo digitalno, putem najnovijih softvera. Moji saradnici ali i pacijenti znaju da potenciram na besprekornoj higijeni, i u ordinaciji sve mora biti dezinfikovano i sterilisano po protokolu. Ono što je najvažnije i što čini priču „Orto4u“ jesu ljudi, naš tim. Imamo u timu troje lekara od kojih su dvoje na kraju specijalizacije. Reč je o mladim, zainteresovanim ljudima koji veoma ozbiljno rade i koji se trude da nadograde svoje znanje i svakodnevno napreduju. To je vrlo važna stvar jer bez žrtvovanja nema velikog uspeha. S obzirom na to da se često propagira stil da mladi treba da uživaju, mislim da naši lekari u ovom periodu imaju manji deo takve priče, ali oni svoju satisfakciju pronalaze u svakom pacijentu kojem vrate osmeh na lice, zaključila je dr Biljana Reba.

Stomatološka ordinacija Orto4u dr Biljane Reba specijalizovana je za rad sa ortodontskim pacijentima. Izrada mobilnih i fiksnih proteza
Tim Specijalističke stomatološke ordinacije „Orto4u“

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!