Kako pomoću fiksnog aparata unapređujemo estetiku lica?

Duboki zagrižaj kod pacijenta manifestuje se kada posmatramo same zube, ali i kroz konstrukciju lica koja pokazuje nisku donju trećinu. Proučavanje profila ukazuje na uvučenost donje vilice prema pozadi, spram ostalih sruktura lica.

Takođe, prisutno je prikazivanje gingive (desni) pri maksimalnom osmehu.

Cilj lečenja:

1) Postizanje harmonije zagrižaja kada pacijent zatvori usta i pri funkciji
2) Anuliranje gingivalnog osmeha
3) Unapređenje profila lica
4) Stabilnost dobijenih rezultata

Postizanje prikazanih rezultata podrazumeva korišćenje fiksne proteze i posebne tehnike za usmeravanje ortodontskih sila (Tweed technique)

Posle skidanja fiksne proteze obavezan deo terapijskog postupka jeste nošenje retencionog aparata radi stabilizovanja dobijenih rezultata.

Šta su RETENCIONI APARATI?

Nakon aktivnog lečenja fiksnim aparatima, obavezan deo ortodontske procedure je upotreba retencionih aparata. Ortodont određuje vrstu proteze koju pacijent koristi, kao i način na koji se nosi. Cilj takvog postupka jeste da se biološki procesi u kosti do kraja reorganizuju, i da zubi ostanu u željenim pozicijama. Prosečno vreme retencionog perioda je godinu dana. Dizajn aparata može biti jedan od prikazanih na slici, a održavanje se najčešće vrši pomoću tableta za pranje proteza koje se kupuju u apoteci.

Posle aktivnog lečenja fiksnim aparatima (najčešće je to slučaj kod odraslih pacijenata) retencija može biti u vidu posebne žice koja se aplikuje na unutrašnje površine donjih prednjih zuba (fiksni ritejner). U tom slučaju, pacijent ne može da je skine.

Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!