Proteze za ispravljanje zuba kod dece

Pravilno postavljeni zubi i lep i širok osmeh od velikog su značaja za opšte zdravlje Vašeg deteta, ali su uz to i važni faktori za njegovo ili njeno samopouzdanje i socijalno poverenje

Da bi se postigla najprihvatljivija funkcija svih koštanih, zubnih i mišićnih struktura lica, važno je da Vaše dete poseti stomatologa na vreme. To podrazumeva obavljanje prvog ortodontskog pregleda između 7. i 9. godine deteta. Tom prilikom možemo utvrditi da li stanje zuba i vilice deteta zahteva poseban tretman, tj. da li će u tretmanu biti korišćene proteze za ispravljanje zuba.

Tim ORTO4U obučen je za izvođenje ortodontskih terapija kod dece i može da Vam ponudi različite proteze za ispravljanje zuba kod dece. Cilj nam je da pravilno korigujemo sve ortodontske nepravilnosti, usmeravamo nicanje zuba u pravilan položaj, uskladimo rast i odnos vilica i zuba, i da Vašem detetu u ciljanom uzrastu otvorimo put za lep i širok osmeh.

Nakon urađene dijagnostike i postavljanja ortodontske dijagnoze, tim ORTO4U odlučiće koja vrsta proteze za ispravljanje zuba je najpogodnija za Vaše dete. Postoji više vrsta proteza za ispravljanje zuba kod dece – pokretni pločasti aparati, funkcionalni aparati, miofunkcionalni aparati, ekstraoralni aparati, providne folije (Invisalign), kao i fiksni aparati. Zavisno od ortodontskog problema koje Vaše dete potencijalno ima, ORTO4U može da Vam ponudi terapiju određenim aparatom.

Pokretni pločasti aparati (slika 1.) najčešće se koriste od momenta nicanja prvog stalnog zuba do kompletiranja stalne denticije (nicanja svih stalnih zuba). U tom periodu Vaše dete može pokazati nesklad veličine zuba i vilice, što može biti praćeno i preranim gubitkom bočnih mlečnih zuba. Kako biste delovali preventivno, savetujemo Vam da dijagnozu ustanovite što ranije posetom stomatologu i tako blagovremeno započnete sa predloženom terapijom, ukoliko se utvrdi da je Vašem detetu potrebna. Pokretni aparati mogu se koristiti za ispravljanje zuba ili kao priprema za kasniju terapiju fiksnim aparatima ukoliko stanje zuba i vilice to bude zahtevalo.

Za period intenzivnog rasta u kojem se rast vilice može uspešno stimulisati u poželjnom pravcu idealni su funkcionalni aparati koji koriguju nepravilnost zagrižaja prenoseći snagu mišića jezika, usana i obraza na zube. Samom terapijom postižemo i harmoniju profila i lica deteta.

Deca vrlo rado prihvataju miofunkcionalne aparate izrađene od elastičnog materijala (silikona) koji su idealni za eliminisanje loših navika (disanje na usta, tiskanje jezika, sisanje prsta i dr.). Navedene navike najčešće su prisutne u mlečnoj i ranoj mešovitoj denticiji. Dobra vest je da ovaj tip proteze za ispravljanje zuba kod dece može blago uticati i na već nastale nepravilnosti u zagrižaju i položaju zuba. Kako dete raste, ortodontska terapija se nastavlja po potrebi drugom vrstom ortodontskih aparata.

Ekstraoralni aparati koriste se u korigovanju nepravilnosti rasta kostiju gornje ili donje vilice (skeletnih anomalija). Njih karakerišu uporišta na glavi ili vratu koja su povezana sa fiksnom protezom tako ostvarujući sile neophodne za pomeranje ili stabilizaciju zuba. Najčešće se koriste J-Hook, Hedgear aparati i Dealaire maska. Ekstraoralni aparati se po pravilu nose samo kod kuće.

Providne folije (Invisalign) čine sistem tankih providnih folija, precizno izrađenih, gde svaka sledeća postepeno dovodi zube u željenu poziciju. Ova vrsta proteze za ispravljanje zuba skoro je potpuno neprimetna i prvenstveno se koristi za ispravljanje manje izraženih teskoba prednjih zuba.

Precizni rezultati u idealnom obliku zubnih lukova, položaju zuba i međuviličnim odnosima postižu se jedino upotrebom fiksnih ortodontskih aparata kod dece (slika 2.). U okviru fiksnih aparata, postoje aparati sa standardnim informacijama u breketima i fabrički savijenim lukovima. Međutim, za precizno postizanje harmonije zuba, vilica i lica, koriste se fiksni aparti sa individualno, ručno savijenim lukovima kojima se kreira individualna terapija. U terapiji fiksnim aparatima u ordinaciji ORTO4U koristimo različite vrste breketa (keramički, metalni, breketi u boji, samoligirajući breketi).

Po završetku tretmana, da bi se rezultati dobijeni aktivnim lečenjem očuvali, svi pacijenti nose retencione aparate (ritejnere).

Kako bi se prve tegobe Vašeg deteta prepoznale u ranom uzrastu i kako biste na njih mogli pravovremeno odreagovati određenom ortodontskom terapijom, planirano vođenje smene mlečnih zuba i redukcija stalnih zuba od ključne su važnosti za usmeravanje nicanja nepravilno postavljenih stalnih zuba.

Predlažemo Vam da preduzmete preventivne mere i svom detetu osigurate nasmejanu i zdravu budućnost  zakazivanjem prvog stomatološkog pregleda na vreme.

Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!