Koliko dugo ću morati da nosim fiksnu protezu?

Fiksna proteza –  koliko dugo se nosi 

Pomicanje zuba događa se postupno i kontrolisano  i zbog toga je ortodontska terapija relativno dugotrajna. Dužina terapije fiksnim ortodontskim aparatma je individualna i obično traje od 12 do 36 meseci. Pacijenti dolaze na kontrole aparata svakih 4 do 8 nedelja, u zavisnosti od faze lečenja, po potrebi i savetu ortodonta i češće.

Od čega zavisi uspeh terapije?

Uspeh terapije  zavisi  od mnogo faktora, kao što su uzrast pacijenta, težina problema, saradnja pacijenta i ortodonta, ali  i brzina prirodnog odgovora na pomeranje zuba.

Osim dobre dijagnostike, plana terapije i stručnosti ortodonta, važan momenat je saradnja pacijenta u svim fazama terapije, a naročito disciplina u poslednjoj fazi terapije, odnosno fazi retencije.

Održavanje oralne higijene tokom terapije.

Poseban akcenat treba staviti na održavanje oralne higijene, jer su komplikacije usled nedovoljne i neredovne higijene brojne. Isto tako je potrebno pridržavati se saveta o ishrani i navikama ponašanja u toku nošenja fiksnog aparata. Karijes zuba ili problem sa mekim tkivima  ne nastaje zbog nošenja fiksne proteze, već zbog loše oralne higijene u toku ortodontskog lečenja.

Dobra saradnja sa ortodontom, redovne kontrole zdravlja zuba, poštovanje datih  saveta i angažovanje u toku terapije od strane samog pacijenta, svodi  vreme lečenja na optimalnu meru za postizanje ciljanih rezultata.

Najdugotrajnija su nošenja fiksnih ortodontskih aparata kod komplikovanih slučajeva ili kod  tvrdokornih naslednih skeletnih  anomalija.

Podeli:

Radnička 51a

Novi Sad, Srbija

021/6613-168

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Pet: 9:00 - 19:00

Zakažite pregled

office@orto4u.rs

066/6613-168

Pozovite nas!